Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бърдаров е отличен с Европейската награда за литература

Снимка: БГНЕС

Писателят Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература за романа си "Аbsolvo te". Това съобщи самият автор във "Фейсбук".

"Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE! Благодаря на журито за голямото признание. Благодаря на читателите за многото положителни оценки и мнения!", написа Бърдаров.

В книгата той се опитва да стигне до най-мрачните подземия на човешката душа, там където се раждат злото и доброто. „Зад заглавието на романа се крие нуждата на всеки един човек да преживее личния си катарзис. /.../ Толкова лесно се изрича думата "прощавам ти" и е толкова трудно наистина да простиш. Понякога това е битка, която водиш със самия себе си денонощно, до последната нощ в живота ти", казва писателят.

Георги Бърдаров е доцент по етнорелигиозни конфликти и демография и заместник декан на катедра „Геология и география“ в Софийския университет. През 2015 спечели телевизионното риалити за писатели „Ръкописът“, в резултат на което излезе и първата му книга „Аз още броя дните“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14