Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Неделя Щонова: Безцелният мозък много лесно може да бъде хакнат

Снимка: Личен архив

Тя е една от най-колоритните личности на България – с уникален собствен стил и заразяваща с позитивизма и вдъхновението си философия. Професията й на лекар я среща със стотици хора, много от които имат чудати съдби. В продължение на 10 години д-р Неделя Щонова събира и търси истории на териториите на четири континента.

„Когато реших да правя книга, исках да изследвам пътя към вярата през 70 човешки съдби, които преминават през житейските изпитания, на пръв поглед, парадоксално, разказва Неделя. Нито една от тези истории няма нещастен край. По думите й средностатическият човек днес е доста болен, доста наднормен и доста обезверен. Мисля, че когато покажем на хората на какво са способни, те ще имат много по-висока нагласа и увереност в себе си“, категорична е Неделя Щонова.

„Това е подсъзнателен механизъм, всеки от нас притежава огледални неврони, – продължава авторката на „Хвърчило към Рая“. – Ако аз виждам, че вие се усмихвате, може би и аз ще се усмихна. Ако виждам, че сте агресивен и недоволен, това подсъзнателно ще активизира моята емоционална мимикрия. Най-скъпоценният подарък, който един човек може да направи на друг, е вдъхновението. Затова събирах тези истории – те са вдъхновяващи, защото при тях вярата е по-силна от логиката. Аз вярвам, че нашите клетки могат да „подслушват“ мислите ни и после тези мисли се соматизират и могат да ни разболяват, но и обратно – могат да задействат целия оздравителен потенциал, с който ние се раждаме.“

Станах лекар-невролог, защото винаги съм искала да разкодирам от какво са направени емоциите и кое е това нещо, което движи нашето поведение, разказва д-р Щонова пред Радио България. Признава, че винаги е изповядвала философията, че хората, които имат правилната нагласа за нещо в света, минават през житейските кризи по-устойчиво. И решава да докаже идеята си по два фундаментално различни подхода – чрез научна дисертация и по художествен път.

Темата на нейната дисертация към Медицинския университет в София е за ролята на психосоциалните рискови фактори за възникване и ускоряване на централна и периферна атеросклероза.

„Атеросклерозата е процес, който води до отлагане на мастни образувания във вътрешния слой на кръвоносните съдове и всъщност е убиец номер едно, защото когато целостта на един кръвоносен съд бъде компрометирана, се получават различни болести – инсулти, инфаркти и периферни артериални тромбози“, обяснява д-р Щонова.

За да ходиш с вяра през този живот се изисква много смелост. Много по-лесно е да се предадеш, да свиеш платната и хвърчилото ти да лети не към Рая, а към Ада. Вярата е нещо, което прави мозъкът центриран, а един безцелен мозък е голям проблем. Мозък, който няма здрави, яки носещи колони на наистина смислените неща, е толкова лесно да бъде хакнат от терористични атаки като недоволство, омраза и агресия“, напомня Неделя Щонова.

Казва също, че от героите на книгата си е научила колко трябва да сме благодарни и да имаме осъзнатост за това, колко много страшни неща са ни спестени.

„Понякога тази осъзнатост ни бяга и ние се държим капризно и разглезено, и недоволстваме за толкова дребни и дребнави неща. Понякога животът идва и с един замах, разрушава всичко – просто, за да ни пресътвори отново с вяра, която е по-силна от логиката“, допълва тя.

Снимки: личен архив на Неделя Щонова

Още от категорията

Радка Кушлева – славеят на Родопа планина

Знаменатeлен е приносът на Радка Кушлева в традиционната ни култура – тя за първи път популяризира родопската песен до всички български кътчета чрез ефира на Националното радио. Редом до песните от с. Широка лъка и с. Гела, тя първа одухотвори с..

публикувано на 12.07.21 в 10:12

Мира Котева – от Лондон до София в търсене на приказни и житейски сюжети

Всеки знае сюжета на приказка като „Снежанка“, например. Но замисляли сте се за личната история на всеки един от персонажите в нея, какви емоции изпитват, защо са такива каквито са? Отговор на тези въпроси откриваме в дебютната книгата на младата..

публикувано на 10.07.21 в 11:55
Албена Данаилова

Албена Данаилова: Мечтая за свят без рестрикции и с повече музика

Наричат я „първата дама“ на Виенската филхармония и това не е просто журналистически трик – тя наистина е първата жена-концертмайстор, записала името си в близо 180-годишната история на оркестъра, считан за един от най-добрите в света. Родена е в..

публикувано на 29.06.21 в 07:15