Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските училища в чужбина изпращат успешна учебна година

За предимствата, които дава българският език в чужбина

В 13 американски щата българският език носи кредити за университет

Снимка: bgshkolo.co.uk

От няколко години Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) е приела за своя кауза младите българи зад граница чрез знанията си по майчин език да могат да кандидатстват в чужди университети. За да постигне тази мечта обаче, се нуждае от протегнатата ръка на държавата ни.

Въпросът, който Асоциацията поставя в петиция до Европейския парламент, е за съществуването и признаването на матура по български език като чужд в образователната система на отделните държави.

Снежина Мечева
„Ние имаме тази идея от години – българският език да изравни статута си с езиците на Франция, Англия, Испания, Италия и т.н. – разказва Снежина Мечева, директор на българското училище в Лондон и говорител на АБУЧ. – Така децата, чрез полагане на изпит по роден език, ще имат същите привилегии при кандидатстване в университети и колежи и при наемане на работа. Петицията вече мина в Европейския парламент и беше отправена препоръка към страните членки на ЕС да помислят как да преустроят законовите си разпоредби. Оказва се обаче, че подобен статут на българския език не може юридически да бъде наложен във всяка държава, защото образователните системи са автономни. Затова и въпросът оттук нататък трябва да се придвижва на държавно ниво чрез двустранни преговори между министрите на образованието.”

За разлика от Европа, където въпросът тепърва ще търси своето решение, 13 американски щати вече са включили българския език в т.нар. Печат за двуезичност. Това означава, че местните университети признават издадения от българска институция документ за владеене на езика и той носи предимства при кандидатстването на българите зад граница. Учениците от неделните училища в чужбина имат възможност да сертифицират знанията си по български чрез изпит в Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Кл. Охридски”.

Над 11 000 деца от I до VII клас в българските неделни училища в чужбина се явиха на първия по рода си тест по български език, който се проведе онлайн.
Документът може да послужи също за балообразуваща оценка пред наши университети. Още повече, че АБУЧ поде кампания, с която призовава младите хора зад граница да се завърнат в родината, за да завършат висшето си образование. По време на двете проведени презентации с участието на български университети интерес са проявили младежи от Молдова, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Гърция, Кипър, Шотландия, Съединените щати, Канада и Австралия.


Макар и изправени пред непредвидени трудности заради строгостта на мерките в епидемията, българските училища зад граница изпращат поредната успешна учебна година. По традиция днес те ще отбележат Деня на българската азбука, просвета и култура.


„Все още обстановката около коронавируса не позволява да се върнем в залите и с родители и гости да направим нашите прекрасни концерти – казва Снежина Мечева. – Ще има обаче онлайн тържества, видеофилми и презентации – в Лондон също правим видеофилм, с който да отправим поздрав за празника

Освен това колегите от Виена ще изпратят своите дванайсетокласници в културния дом „Витгенщайн” с тържество на открито. А в Рим неделното училище „Асен и Илия Пейкови” и културната асоциация „Паралел 43” организират международното младежко биенале „Българските следи по света с палитра, камера и слово”. Идеята е българските училища да издирят в своите страни обекти, свързани с България, и децата да ги представят чрез рисунки, видеофилми и снимков материал. След това ще бъде създаден своеобразен каталог на българската следа по света.”

Българското училище „АзБуки” в Рим-Колеферо вече отбеляза празника на 11 май – Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий, отправяйки апел към сънародниците ни по света да облекат блуза с българска бродерия. Друго интересно събитие е свързано с Пловдивския университет – по повод 60-ия му юбилей членът на УС на АБУЧ Адриана Любенова заедно със свои студенти богослови изографиса параклиса „Св. Паисий Хилендарски” в двора на висшето училище. Тържественото му откриване ще се състои на 19 юни.

Снимки: bgshkolo.co.uk, akademika.bg, schoolbgembassy.org.uk, Facebook/ Министерство на образованието

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48

Може да се подават заявления за гласуване в чужбина на 9 юни

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия...

публикувано на 18.04.24 в 17:26