Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите зад граница като посланици на духовността

Тържествен концерт в Centre Culturel et de la Vie Associative– Вилюрбан, Франция, с участието на деца от българското училище в града „Иван Вазов“
Снимка: migrantheritage.com

21 май е световен ден, посветен на културното многообразие – ден, в който чрез различни инициативи се засвидетелства съпричастност, уважение и приемане на различните национални култури.

Ансамбъл за народни танци „Зора” в Париж
В наши дни най-силните посланици на българската култура зад граница са сънародниците ни, които живеят извън пределите на страната. Те са хората, които на всекидневна база олицетворяват България и българското в обществата, където живеят.

Отбелязване на 24 май от български ученици на ежегодното празненство на българската общност в с. Моренвилие близо до Париж през 2017 г.
Българите в чужбина пазят жива връзката с езика и традициите ни и това се наблюдава както сред по-възрастните емигранти, така и сред техните деца, въпреки различните социални контексти, в които се намират, категоричен е доц. д-р Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Той е част от екипа, провел мащабно проучване относно културното наследство и институционализацията на българските исторически и съвременни мигрантски общности. Освен към сравнително добре познатите български диаспори в Европа и САЩ, учените се фокусират и към почти непроучвани исторически и съвременни мигрантски групи в Южна Америка, Близкия Изток, Африка, Австралия, Канада и пр.

„На Мегдана на Другата България“ в испанския град Гандия на 21-22 април 2017 г.
Макар съвременните средства за комуникация да скъсяват разстоянията и улесняват връзката с родината, има различни трудности, които сънародниците ни срещат по пътя на съхранението на своята културна идентичност. Те варират в зависимост от различните социални, културни политически и социални контексти, поради което е трудно да се прави обобщение.

„Все пак има някои споделени препятствия и те са свързани най-вече със съсредоточаването и консолидирането на българските емигранти в чужбина – конкретизира доц. Вуков и обяснява, че когато общностите са съсредоточени около едно ядро, имат по-компактно присъствие в съответната страна или град. – Не е без значение и това как местната държава подпомага емигрантите чрез различни законодателни, културни и политически мерки – възможностите за създаване на национални институции на емигрантите в чуждия контекст. Всички тези трудности бележат процеса на създаване, установяване и поддържане на български институции в чужбина. А именно тези институции са основен фактор за съхранението на българското културно наследство в чужбина.“

Българите в Южна Франция
Такива важни институции са българските училища зад граница, църковните общности и културните центрове, които фокусират в себе си различни дейности, свързани с опазването на традициите.

Празнично шествие за 24 май на ученици в „Малко българско училище“ в Чикаго, САЩ през 2015 г.
„Често пъти, без да изключвам партнирането с българската държава, изграждането на тези институции е резултат на самоинициатива. На вътрешна необходимост за поддържане на мрежа от сънародници в чуждата страна и желание за институционализиране на дейността, така че практиките по съхранение на традициите да имат своята устойчивост, въпреки различния контекст в чуждата държава.“

Представители на българската общност в Калифорния (САЩ
Независимо от това колко различни могат да бъдат практиките, свързани с установяване и поддържане на общностен живот в различните страни на пребиваване, българските общности споделят помежду си редица практики, свързани с връзката с България – основни пунктове в празничния календар и изключителен дух на съпричастност към българската общност в най-широк план. Това по категоричен начин е показано във филма „Посланици на духовността“, включващ теренни записи от това мащабно проучване на българските диаспори на 4 континента. Вижте го.




Снимки: migrantheritage.com, личен архив на доц. Николай Вуков Вуков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Снимка: Генерално консулство на Република България в Ниш

Българската държава финансира проекти на българската общност в Сърбия

На 9 юли в Генералното консулство в Ниш временно управляващият консул Петър Данов подписа първите 12 споразумения по проекти в Сърбия, финансирани от Програмата за 2024 г. в подкрепа на организации на българските общности в Албания, Сърбия, Косово,..

публикувано на 10.07.24 в 09:00

В Унгария представиха новия брой на "Български вести“

Излезе новият брой на "Български вести“ - месечно издание на Българското републиканско самоуправление в Унгария. В изданието има статия и снимки за откриването на новия Български културно-образователен център в Будапеща. "На 12 юни красивата зала..

публикувано на 09.07.24 в 14:28