Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата-музей на Алеко Константинов чества своята 95 годишнина

Снимка: архив

Годишнината се отбелязва с изложба в крайдунавския град, който е родното място Алеко Константинов с псевдоним Щастливеца. Той е един от най-значимите и обичани български писатели и общественици, а също и основоположник на организираното туристическо движение у нас. Родната къща на Щастливеца е една от най-забележителните сгради в Свищов.


Малко известен факт е, че през 1896 година Алеко Константинов отказва да я продаде на търговец, предложил му 15 000 златни лева за нея. А сред най-ценните експонати  там е стъкленицата със сърцето на Алеко, консервирано в специален разтвор. С годините сърцето е станало бяло, вижда се и дупка в него, сякаш е пронизано от куршум. Всъщност дупката е от забилото се ребро, счупено от куршума при разстрела на Алеко. Пушката, с която е бил застрелян, също е изложена, както и дрехите, с които е бил по време на самото убийство.

Новата експозиция в музея
включва непоказвани снимки на Алеко Константинов и семейството му, оригинални документи накомитета по превръщане на родната му къща в музей, фотоси и планове на самата сграда през XX в..


Инициативата родната  къща на Щастивеца  да стане музей е на свищовски общественици преди 110 години, а начинанието получава широк общонационален отзвук. Така,  музеят е обогатен не само с личните  вещи на семейството на Щастливеца, но и с етнографски материали, включително с археологическа сбирка.

Съставил:  Венета Николова

Снимки: архив и БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30