Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Св. св. Константин и Елена е празник и за първия морски курорт в България

Снимка: БГНЕС

На 21 май православните християни прославят светите равноапостолни Константин и Елена.

Цар Константин (280-337) налага християнската вяра като господстваща в управляваната от него Римска империя.Това става през 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики. С този документ се слага край на гоненията срещу християните, възстановява се конфискуваната църковна собственост.

Константин свиква и Първия вселенски събор през 325 г. Според някои източници, той изпратил в Йерусалим своята майка Елена с мисия да издири християнски реликви в опустошения град. Според легендата, Елена посочила мястото, на което били открити три кръста, сред които Светият кръст, на който бил разпнат Христос. По нейни указания и средства били построени няколко църкви – във Витлеем, на Елеонската планина и др.

Вечерта преди празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична вечерня. Днешният ден се отбелязва особено тържествено в храмовете, които носят името на двамата светци. Един от тях се намира на север от Варна, на територията на курорта „Св. св. Константин и Елена”.


Според преданията, манастирът е основан още през XIV век около съществуващия лечебен извор – аязмо. Вярващите казват, че лековитите му води повлияват болни очи и укрепват духа.

В 9.00 часа днес в манастира ще се отслужи тържествена света литургия и водосвет, с което ще бъде поставено и началото на програмата, посветена на празника на първия морски туристически курорт у нас. 


В миналото извстен като „Дружба”, курортът „Св.св. Константин и Елена” е създаден още през XIX век, когато в тази част на българското крайбрежие е построен най-големият санаториум на Балканите за деца, застрашени от костно-ставна туберкулоза.

Днес за гостите на курорта са предвидени изпълнения на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, оперна, оперетна и балетна програма, с участието на артисти от Държавна опера – Варна и танцова програма на Фолклорен ансамбъл “Варна“. Виртуалната изложба и представяне на второ допълнено издание на книгата ,,110 години Св. св. Константин и Елена – морска и СПА дестинация‘‘ е за всички онлайн посетители на курорта.


И още една българска традиция, свързана с почитта към Св. св. Константин и Елена. Неизвестно откога, в загадъчната Странджа има интересен обичай да се танцува върху жарава, известен като „нестинарство”. До края на XIX век бил разпространен в граничните гръцки и български села. Но след жестоката разправа с християнското население там по време на Балканската война през 1912 година, е почти унищожен. Остава да съществува в труднодостъпните части на Странджа, където е разположено село Българи (старо име Ургари, в превод „българи”). Селото е прочуто с игрите на босоногите нестинари и своя събор в деня на светците Константин и Елена, който там отбелязват по стар стил – на 3 юни.


В днешния ден празнуват и всички, които носят имената Константин, Елена и техните производни: Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, bgtourism.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05