Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Св. св. Константин и Елена е празник и за първия морски курорт в България

Снимка: БГНЕС

На 21 май православните християни прославят светите равноапостолни Константин и Елена.

Цар Константин (280-337) налага християнската вяра като господстваща в управляваната от него Римска империя.Това става през 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики. С този документ се слага край на гоненията срещу християните, възстановява се конфискуваната църковна собственост.

Константин свиква и Първия вселенски събор през 325 г. Според някои източници, той изпратил в Йерусалим своята майка Елена с мисия да издири християнски реликви в опустошения град. Според легендата, Елена посочила мястото, на което били открити три кръста, сред които Светият кръст, на който бил разпнат Христос. По нейни указания и средства били построени няколко църкви – във Витлеем, на Елеонската планина и др.

Вечерта преди празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична вечерня. Днешният ден се отбелязва особено тържествено в храмовете, които носят името на двамата светци. Един от тях се намира на север от Варна, на територията на курорта „Св. св. Константин и Елена”.


Според преданията, манастирът е основан още през XIV век около съществуващия лечебен извор – аязмо. Вярващите казват, че лековитите му води повлияват болни очи и укрепват духа.

В 9.00 часа днес в манастира ще се отслужи тържествена света литургия и водосвет, с което ще бъде поставено и началото на програмата, посветена на празника на първия морски туристически курорт у нас. 


В миналото извстен като „Дружба”, курортът „Св.св. Константин и Елена” е създаден още през XIX век, когато в тази част на българското крайбрежие е построен най-големият санаториум на Балканите за деца, застрашени от костно-ставна туберкулоза.

Днес за гостите на курорта са предвидени изпълнения на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, оперна, оперетна и балетна програма, с участието на артисти от Държавна опера – Варна и танцова програма на Фолклорен ансамбъл “Варна“. Виртуалната изложба и представяне на второ допълнено издание на книгата ,,110 години Св. св. Константин и Елена – морска и СПА дестинация‘‘ е за всички онлайн посетители на курорта.


И още една българска традиция, свързана с почитта към Св. св. Константин и Елена. Неизвестно откога, в загадъчната Странджа има интересен обичай да се танцува върху жарава, известен като „нестинарство”. До края на XIX век бил разпространен в граничните гръцки и български села. Но след жестоката разправа с християнското население там по време на Балканската война през 1912 година, е почти унищожен. Остава да съществува в труднодостъпните части на Странджа, където е разположено село Българи (старо име Ургари, в превод „българи”). Селото е прочуто с игрите на босоногите нестинари и своя събор в деня на светците Константин и Елена, който там отбелязват по стар стил – на 3 юни.


В днешния ден празнуват и всички, които носят имената Константин, Елена и техните производни: Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, bgtourism.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15