Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събина Христова, Германия:

Съхранението на българската култура и език е отговорност пред нашите деца

За 24 май - „Да пишем и четем на български език с български автори“

Българският език е свещен, а съхраняването на българското е отговорност, която имаме към децата си и тяхното бъдеще. С тези думи Събина Христова, президент на германско-българското сдружение „Огнище“ описва смисъла на 24 май.

„Това е най-големият български празник. Празникът, който единствен обединява всички нас, защото през езика, през културата и духовността, която българинът носи, може да се случи обединението, общата близост и съпричастност. Особено когато живееш в чужбина това има огромен смисъл за всеки от нас“ – казва сънародничката ни, която от 2014 година живее в град Папенбург, корабостроителната столица на Германия.

Сдружение „Огнище“, което тя създава със свои съмишленици, е основано на 2 октомври 2020 година от българи, които живеят в област Емсланд, Германия, имат високо образование и успехи в своята сфера на работа. Основната му цел е да задълбочава отношенията между Германия и България по всички възможни въпроси, които касаят обществения и културен живот.

„Трябва да кажа, че основната цел на сдружението е да създаде едно общество и това никак не е лесна работа. Затова ние решихме първо да обединим всички българи, които са на територията на град Папенбург и по-голямото формирование на Долна Саксония, област Емсланд. Това, което ни свързва е разбирането, че всеки един от нас, от българите, е изключителен индивидуалист.  Ако успеем да направим това обединение на силни индивидуалности, което да работи, живее, учи и създава в Германия, аз си мисля, че от това по-хубаво няма“, казва Христова.

И въпреки, че сдружението съществува само от няколко месеца, тя вече е усетила силата му. Повод стават парламентарните избори в България на 4 април тази година, когато немските власти позволили провеждането на избори в района на Папенбург. “За първи път чужд етнос имаше възможност да направи това“ – гордо отбелязва Събина Христова, която застава начело и на секционна избирателна комисия в онзи момент.

В района на корабостроителния център на Германия живеят официално регистрирани 11500 български граждани, а тези които са с двойно гражданство, едно от които е българско са 12 400 на тази територия. Вероятно са повече, казва Христова и уточнява, че като европейски граждани българите не са длъжни да се регистрират в друга държава от ЕС. Споделя също, че когато решила в края на пандемичната 2020 година да създаде сдружение „Огнище“, била наясно, че усилията за успеха на целите й ще бъдат големи. 

„Времето, в което живеем днес предизвиква всеки един от нас, но аз си мисля, че ние българите сме много по-подготвени от другите. Защото нашият живот до този момент не е бил лесен, никога не сме получавали нещо наготово. Винаги е трябвало да се борим и да намерим собствения си път. Точно затова казах, и сме абсолютно убедени всички ние във „Огнище”, че българинът е много силен индивидуалист. Защото той може да се справя във всяка ситуация. Горда съм от работата ни като Сдружение, защото ние сме единствените, заедно със Сдружението на турския етнос, които имаме възможност да правим нещо, въпреки че подходът ни е много различен“, обяснява българката.

В края на всяка седмица екипът на германско-българското сдружение „Огнище“ организира „Час по България”, посветен на българската история и  култура. Имали и много амбициозна програма за отбелязване на трите големи национални празника на България - 3 март, 24 май и 6 септември. Програмата за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е трябвало да бъде заключена в дните между 11 и 24 май, „защото нашата култура е толкова голяма и всеобхватна, че тя не може да бъде представена само в един ден. Необходимо е време и постоянство, за да може да бъде разбрана“ – категорична е Събина Христова. Но забраните в епидемичната ситуация променили намеренията им:

„Българската култура тук е непозната. И именно поради този факт тя е изключително интересна за хората. Но огромното предизвикателство е да покажем тази култура по начина,  който заслужава - защото тя е елитарна и не бива да бъде принизена. Но в същото време трябва да бъде разбираема за хората, които в онзи момент, когато тя се е случвала и развивала, са били организирани още в племена.“

Сега инициативата на сдружението за 24 май е организирана във Фейсбук страницата им и носи заглавието „Да пишем и четем на български език с български автори“. Идеята е колкото се може повече българи да споделят текстове, да напишат и прочетат нещо на майчиния си език и така да се усетят близки до самите себе си. А след това да усетят и отговорността.

„Ние трябва да пазим България, защото трябва да бъдем отговорни пред децата си, пред тяхното бъдеще. А по-голямата част от нашите деца са родени в България, те познават и ползват българския език, така че нашата отговорност е пред тях.

Снимки: архив и личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Читалище "Кокиче" – българите в Япония за първи път регистрират свое образователно дружество

Втората по големина общност на сънародници в Япония регистрира първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“. Българската общност в региона Кансай е втората по големина и концентрация след тази в Токио, уточняват..

публикувано на 19.04.24 в 13:26

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48