Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътешествие до Розовата долина в сезона на царицата на цветята

Снимка: pixabay

Една от легендите за създаването на Розовата долина у нас разказва, че първото цвете в нея е посадено от българин, завърнал се от далечна Персия. Там той изпълнил волята на богат и могъщ шах, да построи джамия в двора на двореца за три дни. В замяна, владетелят осъществил две от трите му желания. Третото отказал, тъй като българинът настоявал да получи за жена дъщерята на владетеля. Хвърлен в тъмница, сънародникът ни се измъкнал с помощта на девойката и двамата успели да избягат. Тежкият път през пустинята не понесъл на красивата девойка. Тя починала, а българинът изпълнил заръката й да засади в родината си розовия храст, който тя носела. Оттогава се смята, че капчиците роса, които се появяват сутрин върху розите, всъщност са сълзите на двамата безименни влюбени, които не успели да се порадват на съвместния си живот в пленителната ни родина.


Май е месецът, в който цъфтят розовите плантации в България. Това е и най-подходящото време да направим туристическа обиколка в района на Казанлък и Павел баня. Защото освен аромата на рози, тази част от страната ни пази уникални исторически паметници и спиращи дъха природни забележителности. Там ни води публикацията „Долина с дъх на рози, лавандула и… хилядолетна история“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

Още от категорията

Старинното село Добърско крие изненади дори за туристи, идвали вече тук

Всеки, посетил веднъж село Добърско, Югозападна България, си обещава да се върне отново, защото времето никога не стига, за да обиколи човек и да се полюбува на всички забележителности, скрити тук. Туристите са очаровани първо от прекрасния..

публикувано на 12.06.21 в 06:30

Песен за Ботев

Революционер, поет, журналист, издател, през краткия си живот Христо Ботев успява да създаде едва около 20 стихотворения. Неголямо по обем, творчеството му и до днес се счита за връх в българската литература. Дълбоко емоционални и докосващи са..

публикувано на 02.06.21 в 08:35

На 24 май отдаваме почит на духовността, културата и просветата

За нас, българите, 24 май е един от най-светлите дни в годината. Това е празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. В този ден честваме делото на славянските просветители Св. св...

публикувано на 24.05.21 в 06:00