Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без подкрепа за малките фирми ще загубим българското зеленчукопроизводство

Мариана Милтенова
Снимка: БГНЕС

Мярка 4.1 за модернизация на земеделието в размер на половин милиард лева евросредства обслужва интересите на определен кръг едри земеделски холдинги. Това каза пред БНР Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите. По думите ѝ проблемите в сектора са изключително тежки и от 10 години остават без решение. Такива са водоснабдяването, работната ръка, реализацията на продукцията, контактът с търговските вериги. Липсата на работна ръка води до намаляване на обработваемите площи и оттам на количествата плодове и зеленчуци, поясни Милтенова.
През 1998 г. България е произвеждала 470 хил. тона домати, през 2018 г. - 148 хил., а преди демократичните промени - 40 пъти повече, отколкото са ни били потребни и по-голямата част от доматите е отивала за износ. Според Милтенова, ако не бъде оказана подкрепа на малките фирми, бизнесът в сектор плодове и зеленчуци до 10-15 години ще бъде унищожен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00