Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестандартен карнавален уикенд в Габрово

4
Снимка: Facebook/ @Carnival.Gabrovo

Градът на хумора и сатирата се готви да се смее и да празнува. Предстои най-очакваното събитие – известният Габровски карнавал. Той ще се състои между 21 и 23 май и ще разтърси целия град с поредица от инициативи, всичките с една идея – да докажат за пореден път, че „светът е оцелял, защото се е смял“. 

За разлика от миналата година, когато фестът се проведе онлайн заради коронавируса, тазгодишното му издание ще бъде в реален формат, гарантират организаторите. Но заради усложнената епидемична обстановка празникът няма да се осъществи както повелява традицията. В предстоящия слънчев уикенд габровци и гости на града ще участват в  т.нар. „Карнавал „наобратно“. Ако преди карнавалът се движеше, а хората го гледаха, сега хората ще се движат, а карнавалът „ще ги гледа“. С други думи, шествието ще бъде „статично“, но на живо, интерактивно и през целия съботен ден. За целта по трасето на карнавалното шествие ще бъдат поставени карнавалните макети, които са на различна тематика.

„Ние сме известни с политическите си карнавални коментари – разказва Мартина Груева, PR на общината. – По време на фестивала могат да се видят различни политически личности, третираме актуални социални проблеми, изразени в карнавални картини и макети. Ще има преглед на карнавала от по-стари времена до днес, но също така и джипката на Бойко Борисов, ферарито с цвят червен на Слави,  различни политици. Ще говорим за ваксините и за ваксинацията, като ще противопоставим българската ваксина на американската. Самите макети са високи няколко метра, изработват се от художници от стиропор със специални техники.“

Снимка: архив
Обикновено Габровският карнавал събира около 35-40-хилядна публика, а маскираните в шествието са над 2 500 души. Към тях се присъединяват и маскарадни групи от чужбина. Тази година обаче, заради Covid-19,няма чуждестранни гости. Но пък интересът и желанието за забавление сред публиката като че ли са по-големи от всякога. Ето и няколко интересни акценти в програмата:


„В петък има нощ на музеите – всички музеи и галерии ще са отворени от 5 часа до полунощ и хората ще могат да ги разгледат и да участват в събитията там – казва още Мартина Груева. В Дечкова къща ще има празник на „щирника“ (вид баница), в Музея на индустрията  ще има пиано бар с жива музика. Ще ни гостува Павел Памукчиев, барман номер 1 на България. В Художествената галерия ще има живи картини с актьорите от Кукления и Драматичния ни театър. В Дома на хумора и сатирата ще има пижамено парти с дрескод – трябва да сте с пижама и пантофи, иначе няма да ви пуснат, там ще има и диджей.“


Снимки: Facebook/ @Carnival.Gabrovo, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30