Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българска литература ще звучи на пл. “Славейков”

Емблематичните фигури на Пенчо и Петко Славейкови в София са дело на Георги Чапкънов.
Снимка: БГНЕС

По случай 24 май любими български произведения ще бъдат представени по необичен начин. На столичния пл. “Славейков” с помощта на мултимедийната инсталация "Звукът на българската литература" ще зазвучат откъси от произведения на съвременни наши автори и класици. Минувачите ще могат да ги съпреживеят чрез гласовете на актьорите Юлиан Вергов и Койна Русева, писателя Георги Господинов и други любими лица от културната сцена.

Аудиоинсталацията е посветена на съвременните начини да се докосваме до книжовността чрез възможностите, които дава дигиталната трансформация днес. Проектът се осъществява от Столичната община по инициатива на Storytel – световна стрийминг компания, която до момента е издала над 2 хил. български аудиокниги.

Още от категорията

Художествената академия отваря ателиетата си за децата

От днес Националната художествена академия отваря вратите си за малки и по-големи художници, които в продължение на месец ще изучават тънкостите на изящните изкуства с помощта на студенти. През целия август децата ще посещават творчески ателиета по..

публикувано на 02.08.21 в 06:00

Български режисьорски тандем начело на журито на „Венециански дни“

Мина Милева и Весела Казакова ще оглавят журито на престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Новината пристигна дни, след като филмът на българските режисьорки “ Жените наистина..

публикувано на 01.08.21 в 13:10

Започва фестивалът “Дни на куклите” в Бургас

От днес до 7 август в морския Бургас куклите превземат сцените на открито. Градът отново е домакин на Международния куклен фестивал под открито небе „Дни на куклите“. Началото на осмото му издание ще даде спектакълът „Пук“ на детската театрална..

публикувано на 01.08.21 в 06:00