Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 необикновени музея, които непременно трябва да посетите

9
Снимка: Музей Подводница Слава

Ако сте любопитни и желаете да опознаете България извън обичайните туристически клишета, ви препоръчваме да посетите следните музеи, които ще ви изненадат и ще обогатят представите ви за българските традиции и културното ни наследство. 

Музей на киселото мляко  в село Студен извор

Българското кисело мляко, чиято слава се носи навред по света, е възпято в уникален музей. Той се помещава в над 200-годишна къща в родното село на д-р Стамен Григоров, който през 1905 г. пръв описва Lactobacillus bulgaricus - бактерията, предизвикваща образуване на здравословния и нискокалоричен млечен продукт. Посетителите могат да научат повече за процеса на ферментирането му, както и да разгледат експозиция с автентични съдове, за приготвянето и съхранението на продукта в домашни условия.

Музей на магарето в село Гурково


Идеята за създаването му е свързана с провежданото от 70-те години на ХХ век рали с красиво изрисувани магарешки каручки. Посетителите могат да разгледат автентични експонати, свързани с магарето, което било основен помощник при земеделската работа на предшествениците ни и да разберат какво е диканя за вършитба. А основната атракция е едно …препарирано магаре, което посреща гостите от входа. 

Червеният апартамент в София


Добре дошли във времето на късния социализъм от 80-те години на ХХ век! В центъра на София ще попаднете в друго измерение. Апартаментът-музей пресъздава типичното жилище, обитавано от някогашното средностатистическо българско семейство. Всичко тук е изпипано до най-малкия детайл - от стария телевизор, покривките на дървената маса, до ретро телефона и мрачните мебели. Музеят е хит сред чуждестранните туристи.

Музей „Плиоценски парк“ край село Дорково


Отвън сградата му е проектирана като древен пчелен кошер. А вътре ще се срещнете очи в очи с внушителен мастодонт в реални размери, който е като жив. Посетителите могат да се телепортират с 5 млн. години назад в епохата на късния Плиоцен. Оттогава датират находките, открити в праисторическото гробище край Дорково. Музеят представя още кости от съблезъби тигри, праисторически носорози и прочие интересни и изчезнали отдавна видове.

Музей на минното дело в град Перник


Той е част от подземна галерия с дължина 630 м, където между 1891 и 1966 г. се добивали въглища. Посетителите нахлузват предпазните каски и проникват в старата мина. Тук са представени различни видове локомотиви и пътнически вагонетки, автентични миньорски инструменти и екипировка, минни телефони  и пр. До входа на музея е запазено вкаменено дърво на повече от … 50 млн. години. То е наречено „дърво на щастието“. Някога , при влизане в мината, миньорите  го докосвали за късмет.

Музей на виното край град Плевен


Виното е на почит по нашите земи още от времето на траките. Затова плевенчани са му посветили специален музей, още повече че в града се намира Институтът по лозарство и винарство.

Прохладна пещера в парка Кайлъка е приютила уютна изба, където можете да дегустирате различни сортове родно вино. И не само. Енотеката на музея съхранява вина на възраст между 30 и 90 години. Колекцията съдържа и 6000 бутилки по-нови вина от цялата страна.

Подводницата-музей в град Белослав


„Слава“ – така се казва последната българска подводница, превърната в музеен експонат. Била е произведена през 1959г в СССР. Предадена е на българския военен флот през 1985 г. и плава до края на 2010 г. С нея екипажите са извършвали бойна подготовка, участвали са и в международни учения. Освен каютите на офицерите и командния пункт, посетителите могат да видят хирургическа маса с инструменти за извършване на операции. Подводницата е дълга над 76 м. и широка близо 7 м. Намира в непосредствена близост до друг нестандартен обект в града – Музеят на стъклото.

Снимки: bulgariatravel.org, архив, redflatsofia.com, museumpernik.com, Музей на виното в Плевен, Музей Подводница Слава



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50