Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Имаме прекрасен повод да подновим диалога със Северна Македония

Снимка: president.bg

"Съвместното пътуване на делегации от България и Северна Македония до Рим и отдаването на почит пред светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни на най-високо ниво". Това заяви пред журналисти в Скопие президентът Румен Радев след разговор с колегата си от Северна Македония Стево Пендаровски. Срещата на двамата се състоя преди водената от Пендаровски делегация да се присъедини към българската делегация начело с президента Радев, за да посетят Ватикана и Италианската република. За пръв път двете делегации пътуваха заедно за Рим, за да отдадат почит пред делото на св. св. Кирил и Методий.

На среща с журналисти Стево Пендаровски посочи, че двете страни трябва да възобновят доверието и като приятели да разговарят по най-тежките въпроси, които им пречат.„Ние сме тук, за да можем да успокоим атмосферата и да говорим за този проблем, който стои между нас последната година на един по-различен език“, допълни Пендаровски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05