Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба представя спасени антики по трасето на газопреносната мрежа в България

Снимка: naim.bg

Временна изложба „Поток през времето“ представя от днес намереното при едни от най-мащабните спасителни археологически проучвания през последните години. За период от около година и половина (март 2019 г. – октомври 2020 г.) са проучени 120 археологически обекта, които попадат в трасето на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз“, преминаващо през 474 км в Северна България. 


Пред широката публика ще бъдат показани над 400 предмета от 60 археологически обекта – изящни керамични съдове, сечива и оръжия, златни и сребърни накити, монети и статуетки, от ранния неолит (6000 г. пр.Хр.) до Възраждането (ХІХ в.). Изложбата може да бъде видяна в музея на Националния археологически институт с музей при БАН в София до 19 септември 2021 г. 

Снимки: naim.bg

Още от категорията

Снимка: Национален политехнически музей

Авиатор заснема красотата на родината и я превръща в пощенски марки

На 1 май 1879 г. влиза в обращение първата българска пощенска марка, с изобразен изправен лъв в профил, с корона на главата и надпис „Българска поща”. Но тъй като след Освобождението страната ни все още не разполага със собствена парична единица, за..

публикувано на 05.08.21 в 11:10

Почитаме 118 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание

С множество прояви в Пловдив, Русе, Хасково и Благоевград България почита подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание. На 2 август 2021 г. се навършват 118 години от избухването на въстанието, което е връхна точка в..

публикувано на 02.08.21 в 15:04

Хераклея Синтика продължава да разкрива древните си богатства

От началото на новия археологически сезон, започнал на 1 юни, археолозите попаднаха на множество ценни артефакти, докато проучвали древния град Хераклея Синтика , разположен в района на Рупите. Сред тях са изображение на Александър Велики, релефно..

публикувано на 31.07.21 в 10:05