Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2020 г. около 70 000 души не са разбрали, че са останали без личен лекар

Омбудсманът Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Само през миналата година около 70 000 пациенти са разбрали, че са останали без личен лекар поради прекратяване на практиката му, едва след като са го потърсили във връзка със здравословен проблем. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева при днешното си участие в Международна научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от Института за държавата и правото. Тя бе категорична, че държавата трябва да намери механизми за адекватно решаване на този тип проблеми. 

Според Ковачева, цитирана от пресслужбата на ведомството си, през 2020 г. жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването са над 1 000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, технически грешки в издадени сертификати за ваксиниране и др. Към момента няма възможност за корекция на сгрешени данни в сертификатите, каза тя. 

Миналата седмица Ковачева е изпратила препоръка до здравния министър по този проблем. С проблем се сблъскват и гражданите, които са си поставили две дози от различни ваксини. „Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини като първа и втора доза. Надявам се, че този проблем ще бъде решен“, подчерта омбудсманът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39