Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коста Колев – откривателят на фолклорни съкровища

Коста Колев
Снимка: архив

„Класик в народната музика“, „Епоха за БНР“ – това са високите признания за акордеониста, диригента, композитора Коста Колев. Изключителен е приносът му за фолклорното сценично творчество, което го издига на пиедестала на българската култура. Неизброими са авторските песенни и оркестрови творби, записани под диригентския му жест за фонда на Националното радио.

Роден в с. Кортен, Сливенско, още с първите си занимания по акордеон в детството намира своето поприще. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалностите „музикална педагогика“, „дирижиране“ и „композиция“, а негови учители са проф. Парашкев Хаджиев, проф. Георги Димитров и др. През 1949 г. Коста Колев постъпва в БНР – първоначално е ръководител на „Угърчинската група“, а от 1954 г. е диригент на Ансамбъла за народни песни на медията. На този пост остава близо 30 години, през които извисява фолклорното изкуство в целия му спектър на  песенните, инструменталните, ансамбловите композиции и творбите за музикално-танцови постановки.


В музикантската си практика Коста Колев разшири техническите и изразните възможности на народните инструменти с нови щрихи в оркестровите си партитури. Обогати мелодичния език, хармоничната структура, повлияни от класическата музика, но винаги съобразени със специфичната фолклорна принадлежност. На многобройните събори, на които е гостувал, винаги се е връщал с музикални идеи и теми за бъдещи композиции. Неслучайно се е определял „като златотърсач на фолклорни уникати“. Музикантската етика на Коста Колев е пословична. Професионално е насърчавал младите музиканти, помагал е със съвети всеки потърсил помощта му. Коста Колев подава колегиална ръка на сватбарските музиканти от Тракия в период, когато те не са били признавани от специалистите.


През 2021 се навършват 100 години от рождението на Коста Колев.
По този повод, на 27 май  ОНМ на БНР кани на празничен концерт от негови творби с надслов „Люлка се люля“ под диригентството на настоящия му следовник – Димитър Христов.

„Аз съм казвал многократно, че като ученик и студент, моят учител по оркестрация е бил Коста Колев, а по хорознание – Стефан Мутафчиев – споделя Димитър Христов. – Не съм общувал пряко с Коста Колев, за да имам лични наблюдения, но за мен той е като един учебник по хармония, оркестрация. Има усета на естет – как да направи една песен, как да я оркестрира. Ролята на аранжора е изключително важна – той трябва да усети мелодията, да познава фолклорната принадлежност, да знае как да я оркестрира или да я направи за многогласен хор и солисти. Това са неповторими уроци, безценни за всички поколения композитори, които се занимават с фолклорна музика. И до ден днешен творчеството му дава насоки как чисто, пълноводно да звучи народната музика. Включили сме в юбилейния концерт познат и не толкова познат за публиката репертоар на Коста Колев. Освен неговата неотменна мярка „Люлка се люля“, ще изсвирим и знакови пиеси – „Калино, дюлбер Малино“, „Лечко стапяй“ и др. Хор „Ваня Монева“ ще поеме всички вокални партии на концерта. Поканили сме и специални солисти – Николай Урумов, Димитър Арнаудов, Димитър Лукарски, Миглена Димитрова, Христина Анастасова. Те ще превъплътят песните на Недялка Керанова, Мария Лешкова, Павел Сираков, Янка Рупкина. Публиката ще чуе и не толкова познати пиеси – „Русенска“ , „Чирпанска“, „Плевенска“ сюити. Ще направим празник за Коста Колев и творчеството му – този колос на българската традиционна музика. С радост приемаме и продължаваме неговия път напред.“

На пресконференцията в БНР, състояла се ден преди концерта, свои спомени за големия музикант споделиха негови съвременници и последователи.

Румяна Цинцарска, фолклорист и дългогодишен автор и водещ на фолклорни предавания в нашата медия разказа, че е работила в тясно сътрудничество с Коста Колев. Разказва за работата му с ОНМ на БНР. 


Народната певица Мария Лешкова, съпруга на Коста Колев, разкри подробности от творческата лаборатория на обичания композитор и диригент.

На пресконференцията беше представен и новият албум, посветен на 100-годишнината на Коста Колев. Лимитираното издание, реализирано от продуцентския екип на БНР, съдържа знакови творби на известния композитор и диригент.


Снимки: архив

Още от категорията

Жан-Батист Льоклер за своите български пристрастия

„Влюбих се в България преди години – още първия път, когато посетих страната ви“ – казва Жан-Батист Льоклер. Известният перкусионист живее в Париж, като изпълнител и преподавател често пътува по света за концерти и майсторски класове. Една от..

публикувано на 26.07.21 в 14:02

България става за първи път домакин на ЕXIT

Музикалният фестивал Е XIT в Сърбия е едно от най-мащабните и посещавани музикални събития в Европа. След година прекъсване, заради световната пандемия от COVID-19, през юли фестивалът се завърна в Сърбия с 20 сцени и 200 000 посетители от цяла Европа..

публикувано на 25.07.21 в 10:25

Популярните български изпълнители Миро и Нина Николина в интересна колаборация

Песента е от „Мироглед“ – новия албум на Миро, който се появи през март и обединява 13 нови заглавия. В „Дъвки“ Миро напуска характерния си мелодичен стил. В аранжимента са включени тембри, които напомнят колоритните банди „за сватби и погребения“,..

публикувано на 23.07.21 в 11:45