Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Околосветско пътешествие на българското кино

Снимка: архив

Северна Америка е третата спирка от пътешествието на българското кино сред сънародниците ни по света. Инициативата на Държавната агенция за българите в чужбина е наречена „БГ кино на 7 континента“ и се осъществява съвместно с платформата gledam.bg, която има амбицията да се превърне в дигитален архив на родното кино.

Всеки континент има свой филмов уикенд, когато сънародниците ни там могат да се насладят на 3 български филма и да се срещнат с творческия екип на някой от тях. Обещанието е за вълнуващи кино вечери, които дават на авторите на филми важна обратна връзка относно темите, които вълнуват общностите по света. А на българите зад граница – възможност да се върнат към корените си и да насочат поглед към седмото изкуство у нас. Повечето филми имат субтитри на английски език, което ги прави подходящи за гледане с чуждоезични приятели.

След Северна Америка / 28-30 май/ пътешествието на родното кино продължава в Европа /4-6 юни/, Австралия /11-13 юни/ и Азия / 18-20 юни/.

Съставил: Елена Каркалонова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Работата в Бундестага ми позволи да натрупам много полезен опит

Животът зад граница не е нещо необичайно за сънародника ни Марин Йотов. Спокойно можем да кажем, че той е един своеобразен гражданин на света, тъй като за своите 34 години вече е живял в няколко европейски столици. В момента живее и работи в..

публикувано на 19.08.24 в 08:45

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината..

публикувано на 17.08.24 в 05:05

Ученици от неделни училища в Италия издадоха атлас за св. св. Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма "Неразказните истории на българите" на Министерството на образованието, съобщи пресцентърът на..

публикувано на 16.08.24 в 15:48