Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Син флаг“ за 13 български плажа тази година

Снимка: bgtourism.bg

13 плажни ивици по Българското Черноморие получиха отличието „Син флаг“. Сред тях са 3-те плажа в курортния комплекс „Слънчев бряг“, плажовете на ваканционното селище „Дюни“ и тези в местността „Аркутино“.

„Син флаг“е световна екологична награда, която се присъжда на плажове, отговарящи на редица критерии за качество, сред които и чистотата на морската вода. Освен екологичните изисквания, на отличените плажове се прилагат и специални мерки срещу разпространението на коронавируса, уточниха от българското движение „Син флаг“.

И въпреки, че това е най-престижният световен екоетикет за плажове, интересът към него от страна на концесионерите у нас не е голям, обясни пред БНР-Бургас Станимир Георгиев, председател на УС на движението в България.

„Наши дългогодишни партньори са големите курорти, но в последните години имаме някои малки курорти на Южното Черноморие, които също се включиха и получиха наградата. Ние следим много стриктно плажовете, които са кандидатствали и са отличени с наградата „Син флаг“ и гарантираме, че те отговарят на световните условия да носят този престижен знак. Наблюдаваме и други плажове, които наистина се управляват много добре, много лесно могат да влязат в програмата и да получат наградата, но няма интерес от концесионерите им. За съжаление има и много други хубави плажове, които задължително трябва да предлагат по-добър продукт на плажуващите, но там не се полагат достатъчно усилия.“

По думите на Геориев, все още има недобре управлявани плажове по Черноморието ни, където се наблюдава дори заустване на отпадни води. Всяко едно изливане на води, дори дъждовни води примесени с нелегални заустени води, влошава състоянието на водата и това е катастрофално за хората, които се къпят тям, предупреди той.

Съставил: Елена Каркалонова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15