Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 24 – 28 май 2021 г.

Северна Македония очаква през юни решение за преговори с ЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че аргументите на ЕС са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на преговори. "Определено смятам, че президентът Румен Радев, който е европейски лидер, може да направи позитивна крачка, която ще даде шанс на нашето приятелство", заяви Заев в интервю за македонската агенция "Фокус". По думите му, червени линии остават македонският език и идентичност. Заев коментира и предложението на опозиционната партия ВМРО - ДПМНЕ да се напусне Договорът за добросъседство с България и да се подпише нов с повече международни гаранции. Според него е несериозно държавата да се откаже от договор, който вече е започнала да прилага.

Сърбия: Извиненията на Земан за бомбардировките влизат в историята

Извиненията на президента на Чехия Милош Земан за участието на страната му в бомбардировките през 1999 г. са историческо събитие. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич на пресконференция на 25 май, цитиран от сръбското държавно радио и телевизия (RTS). "Заявлението на Земан е лечебен балсам за сръбската нация. Така той влезе в историята на Сърбия и сръбската нация и ще влезе в нашите учебници по история", каза Вучич. Сръбският президент отбеляза, че Земан е първият действащ президент, поднесъл такова извинение. "Нашата малка нация беше атакувана от 19 чужди държави, които винаги ще казват, че са предприели бомбардировките заради хуманитарната катастрофа, заради децата, а при бомбардировките загинаха 72 деца", каза Вучич. Земан поднесе извинения за бомбардировките на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. и помоли сръбския народ за прошка по време на визитата на президента Вучич в Прага.

Инциденти с българи в Хърватия през последните дни

За три инцидента с неприязнено отношение спрямо български граждани в Хърватия през последните няколко дни е докладвала българската посланичка в Загреб Генка Георгиева, предаде изданието Jutarnji list. Хърватският премиер Андрей Пленкович обвини за инцидентите президента Зоран Миланович, който миналата седмица остро разкритикува България заради забавянето на преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Пленкович окачестви действията на Миланович като „насъскване“. В заявленията на засегнатите българи се посочва, че агресията към тях е била проявена, след като събеседниците им разбрали от коя страна са.

Големи военни учения в региона на Черно море

Две големи международни военни учения се провеждат в региона на Черно море от средата на май. В тях участват военни от НАТО, предаде репортерът на БНР Добромир Видев. Defender Europe 21 („Защитник на Европа 21”) е учението, което от средата май демонстрира способността на Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка да служи като стратегически партньор по сигурността на Балканите и Черно море. Румъния е домакин на третата фаза от учението „Steadfast Defender 21" („Непоколебим защитник 21"), в което ще се отработва ситуация за нападение над страна от пакта и реакцията на всички останали членове в Алианса. България участва и в двете регионални учения, които със застъпване продължават до средата на юни. Това се случва на фона на искането, отправено към НАТО и САЩ от 9 държави (сред които и България) за засилване на източния фланг на НАТО – от Балтийско до Черно море.

Премиерът на Словения Янез Янша оцеля след вот на недоверие

Парламентът на Словения отхвърли с 42 "за" и "44" против вота на недоверие спрямо консервативния премиер на страната Янез Янша, предаде ТАСС. Вотът бе иницииран от четири лявоцентристки опозиционни партии, които обвиняват Янша в несправяне с пандемията и провал на ваксинационната кампания, а така също в упражняване на натиск върху прокуратурата и Словенската телеграфна агенция - STA. За да мине вотът, той трябваше да бъде подкрепен от минимум 46 депутатски гласа.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и maxportal.hr


Още от категорията

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50