Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как първото бебе карталче се излюпи 36 години след като видът бе обявен за изчезнал у нас

Снимка: Зелени Балкани

За първи път от десетилетия в България и по-точно в Котленския Балкан, се излюпи бебе карталче. Събитието се счита за голям успех, тъй като е плод на дългогодишни съвместни усилия по европейския проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, който обединява партньори от четири държави. 

През 1985 г. черният лешояд /това е другото название на картала/ е обявен за отдавна изчезнал в България, макар че в началото на 90-те години на ХХ век е била  забелязана случайна гнездяща двойка в нашите планини. Възстановяването на този рядък, застрашен в световен мащаб вид, се оказва нелека задача, изискваща време, отдаденост  и сътрудничество с партньори от Европа.

„Първо започнахме с белоглавия лешояд, който е по-многоброен в  Испания и Франция. Оттам внесохме птици, които са изпаднали в бедствено положение в тези страни, преминали са лечение и са се възстановили. Тези екземпляри ни бяха предоставени, за да им дадем втори шанс за живот в българската  природа“ – разказва Ивелин Иванов от организацията Зелени Балкани, която работи по европейския проект.

И така, преди около 12 години, чрез изграждане на т.нар. адаптационни клетки на четири места в Стара планина, са били реинтродуцирани внесените от Испания и Франция белоглави лешояди. В момента над 30 двойки от този вид гнездят в района. Същият принцип е бил използван за възстановяването на техния черен побратим – картала.

„Там нещата стартираха преди около 5 години – разказва Ивелин Иванов пред Радио България. – Птици от рехабилитационни центрове в Испания внесохме и настанихме в същите клетки, в които преди това реинтродуцирахме белоглавите  лешояди. Преди 3 години ние стартирахме тяхното освобождаване в природата. Това са предимно млади птици, нужно им е време да станат полово зрели и да започнат да се размножават. И тази година дойде времето, в което загнездиха първите две двойки. Едната не успя да си излюпи малко, но това е нормално, когато става дума за такива млади и неопитни птици. Затова пък другата, за голямо наше щастие, вече се сдоби с потомство!“ – не скрива радостта си Ивелин Иванов.


Бебето карталче изпиукало за първи път в Котленския Балкан в средата на месец май. От „Зелени Балкани“ проследяват внимателно развитието му в очакване да поотрасне, за да бъде маркирано със сателитни предаватели, по подобие на 11- те възстановени черни лешояди у нас. Междувременно  усилено се търси име на мъничето. Така че всяко предложение е добре дошло!

Снимки: Зелени Балкани

Още от категорията

Росица Матева

По-голям брой служители ще приемат протоколите от изборните секции зад граница

Създадени са условия процесът по отчитане на резултатите от парламентарния вот зад граница да протече по-леко, посочи Росица Матева, зам.-председател на Централната избирателна комисия. В интервю за Радио България тя поясни, че, за да се избегне..

публикувано на 23.03.23 в 16:44
Иван Кондов

Външно министерство публикува адресите на избирателните секции в чужбина

Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още нямаме достъп до машините, а вече сме много близо до изборите, каза председателят на Работна група "Избори" Иван Кондов на брифинг във външно министерство. "Мога да кажа че вече сме на финалната права..

публикувано на 23.03.23 в 11:17

Започва наблюдение на делфините в Черно море

Пролетта е времето, в което се възобновяват дейностите по проследяване на популацията на делфините в Черно море. Морските бозайници, които се срещат в българската акватория са три вида и са защитени от закона – обикновен делфин (Delphinus delphis,..

публикувано на 23.03.23 в 11:40