Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Автентичният фолклор е на фокус в Приморско

Снимка: архив

Всички, които имат в сърцето си място за български фолклор са добре дошли като участници или зрители на Първия фестивал за автентичен фолклор „Седянка край морето“. Най-малко 100 индивидуални изпълнители и 20 групи от различни области на страната ще излязат на сцената, съобщи един от организаторите на проявата Стойко Стойков. В рамките на два дни, 28 и 29 май, в Международния младежки център в Приморско, самодейците ще представят песни, родени на мегдана, танци и обичаи от своите населени места.

„Има участници от Северна България – Тутракан, Силистра, Русе, Варна, Бургас, тракийци има много, Нова Загора, Сливен – състави с добри ръководители, които се борят в тези трудни времена, – разказа ни организаторът. – Най-основното в този фолклорен фестивал „Седянка край морето“ е, че даваме път на сцената на малките деца, за да ги окуражим. Дори при тази пандемична обстановка, желанието е голямо. Естествено подготвили сме и много награди. За такива фестивали и събори е много важно да има хубава сцена, талантливи участници и академично жури, което да може да оцени по достойнство изпълненията, тъй като фестивалът има конкурсен характер. Желанието ни е да обърнем повече внимание на това, как са пели нашите баби и дядовци, как са свирили и танцували, затова поставяме акцент върху автентичния фолклор, обичаите и костюмите на българина.“

Председател на журито ще е Мария Градешлиева – директор на НУФИ „Филип Кутев“, сред членовете му са Ваня Монева – диригент на световноизвестния хор с нейното име и продуцент народна музика в БНР, фолклористът Петър Аркалиев и хореографът доц. Ивайло Иванов.

Още от категорията

Пъстрият свят на българското везбено изкуство оживява в Самоков

В разгара на лятото, Боровец посреща гостите си с добре маркирани пътеки, които отвеждат към потайностите на Рила планина. Но ако желаете да съчетаете планинската си почивка с културен туризъм, ви препоръчваме да посетите град Самоков, само на 10-на км...

публикувано на 27.07.21 в 09:53

Езика си давам, вярата не давам – при гагаузите в село Българево

Село Българево е известно предимно като туристическа дестинация. Разположено е в едно от най-красивите кътчета на Северното ни Черноморие, в непосредствена близост до природния и археологически резерват Калиакра и до резервата Болата,..

публикувано на 15.07.21 в 11:34

Дворецът в Балчик ни запознава отблизо с българските занаяти

Изложбата „Българският фолклор, съхранен в занаятите, кодиран в шевицата“ показва уникални творби на авторите и майсторите. Експозицията е наредена в Двореца в черноморския град Балчик и може да бъде видяна до 18 юли.  В отворените за посетителите..

публикувано на 06.07.21 в 05:10