Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Ситуацията около режима на пътуване до различните държави по света продължава да е динамична заради кризата с Covid-19. Вижте къде и какви новости бяха въведени през настоящата седмица: 

Гърция разреши влизането на МПС на територията си през ГКПП "Нимфеа-Маказа", включително с цел туризъм, считано от  22 май т.г., като преминаването през пункта е разрешено от 07:00 часа до 23:00 часа.

Условията за влизане в страната, както и необходимите документи са същите, както по отношение на ГКПП "Кулата-Промахон", съобщава МВнР.

Румъния отмени ограниченията за влизащите в страната от България, след като актуализира списъка с държави в „зелена“, „жълта“ и „червена“ зони от гледна точка на риска, свързан с Covid-19.

Съгласно новия списък, страната ни вече са намира в „зелената зона“, от която влизането на територията на Румъния е свободно. Това ще рече, че пристигащите от България не се подлагат на карантина и от тях не се изисква да представят  отрицателен PCR тест или други документи.

Турция въвежда експресни тестове за Covid-19на българо-турската граница.От 1-ви юни влизащите в страната ще могат да си правят бърз тест за коронавирус на граничен пункт "Капитан Андреево". Тестътще се извършва в лабораторни условия от турските здравни власти на Капъкуле и ще струва 110 турски лири или около 20 лева, а резултатът ще е готов до 30 минути.

Така, местната власт се надява да накара туристите от България отново да ходят на пазар в Одрин, което ще оживи търговията и икономиката на граничния град. През последните месеци, заради въвеждането на негативен тест за идващите от страната ни туристи, пътуванията рязко намаляха и търговията в Одрин замря.

Тунис отменя изискването за карантина и за представяне на отрицателен PCR тест, считано от 1 юни 2021 г. Мярката важи за туристите, които са ваксинирани срещу Covid-19или са прекарали заболяването.

Ваксинираните лица следва да представят на границата сертификат за ваксинация с QR код. Пътниците, които вече са изкарали заболяването и от датата на положителния им PCR тест са изминали поне 6 седмици, също ще бъдат освободени от тест и карантина, съобщават местните медии.

За останалите лица на възраст над 12 години остава изискването за отрицателен PCR тест с QR код, както и задължителна 7-дневна карантина. От карантина са освободени граждани на няколко държави, в т.ч. и на България. Продължават да се правят и бързи тестове за коронавирус на границата, като лицата  с положителен резултат ще бъдат изолирани.

Куба подготвя нови мерки от 5 юни, поради увеличения брой внесени случаи на Covid-19 през последните седмици. Предвижда се пътниците, пребиваващи в Куба, които пристигат през летищата на туристическите дестинации, да бъдат изолирани в провинцията на пристигане за срок от седем дни. Разходите по транспорт и престой ще са за сметка на пътуващите. Запазва се Протоколът при пристигане на пътници и провеждането на  еволюционен PCR тест на шестия ден от пристигането в страната.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46