Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър утвърди Цифровия Covid сертификат на ЕС

Снимка: europarl.europa.eu

Със заповед от днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров Covid сертификат на ЕС (EU Digital COVID Certificate) за извършена ваксинация срещу Covid-19.

Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу Covid-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от общопрактикуващия лекар.

Сертификатите са за завършена ваксинационна схема, незавършена ваксинационна схема и завършена смесена ваксинационна схема.

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

За всички извършени до 1 юни 2021 г. ваксинации ще бъдат създадени Цифрови Covid сертификати на ЕС, като гражданите ще могат да ги получат по общия ред. 

Заповедта влиза в сила от 1 юни 2021 г.

     


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва българо-американската летателна тренировка “Тракийско лято”

От днес до 29 август на територията на страната ни се провежда ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка “Тракийско лято”. Целта е да се повишат способностите и оперативната съвместимост на летателните екипажи от..

публикувано на 17.08.24 в 11:49

Престрелка с българи на остров Халкидики

В ранните часове в известен плажен бар на гръцкия остров Халкидики е имало кървав бой и стрелба, при които са ранени трима българи. Според гръцките медии единият от мъжете е тежко ранен в гърдите с огнестрелно оръжие, а другите са получили..

публикувано на 17.08.24 в 10:46

Кученца от приюта в село Каменар очакват своите осиновители

Кучета от приюта за безстопанствени животни в село Каменар ще бъдат специални гости на варненския летен фестивал “Сръчко“ и ще очакват своите осиновители. До 15,00 ч. днес на алеята между Морското казино и сцена “Раковина” в Морската градина любителите..

публикувано на 17.08.24 в 10:18