Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на децата

В цяла България ще има тържества за най-малките

Снимка: архив

Историята на празника води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве в Женева през 1925 година, на която е приета Декларация за правата на детето без значение от неговата раса, националност и религия. Няма точна информация защо е избрана именно датата 1 юни, но едно от предположенията е, че е свързана с китайския фестивал на драконовите лодки Duan Wu Jie. През 1925 г. на фестивала, който се провеждал на 1 юни, били поканени китайските деца-сирачета, а датата съвпаднала с Конференцията в Женева.

В България 1 юни става официален празник след указ на цар Борис III през 1927 година. Според документа Денят на детето трябва да се празнува на втората неделя след Великден. През онази година датата била 8-ми май. Когато цар Борис III се оженил за царица Йоана, тя станала патрон на празник, а след рождението на тяхното дете – Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специални марки с облика на малката княгиня.

През 1949 г. Москва обявява 1 юни за Международен ден за защита на децата, като още през следващата 1950 г. той вече се чествал в 51 държави по света, повечето част от бившия Социалистически блок. След промяната на политическата система в тези страни /1989г./ празникът е съхранен, включително и в България.

Днес официален празник имат децата в Ангола, Албания, Босна и Херцеговина, Виетнам, Естония, Азербайджан, Русия, Словакия, Сърбия, Румъния, Португалия, Мозамбик, Монголия, Черна гора, Узбекистан, Танзания, Чехия, Уругвай и Северна Корея. Любопитен факт е, че ислямските държави празнуват Деня на детето на 4 юли, а държавите в Централна Африка – на 25 декември.

В цяла България днес се организират различни събития и тържества за най-малките. В столицата Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и пространството пред НДК са две от ключовите места за забавления за малчуганите.

Българското национално радио също е част от празничната програма за 1 юни. Обществената медия е поканила децата на тържество в двора си. С него ще се отпразнува и началото на новото предаване за деца между 5 и 12-годишна възраст „Ние, децата" по регионалната програма Радио София.  От 10 до 12 ч. днес колегите ни са подготвили щур празник с игри, рисунки, куклен театър и детски куиз. За първи път от месеци отново пред публика ще пее Вокална група "Радиодеца".  

Ако пък предпочитате чистия въздух и природата можете да заведете детето си на „Библиотека в планината“. За шеста поредна година Столична библиотека в партньорство с Дирекцията на природен парк Витоша организират празник в планината. Мястото е Детски екостационар „Бели брези“, където ще има образователни игри за ранно програмиране, лесовъдски викторини, въжен тролей, работилница с естествени материали. Децата ще могат да разгледат Музея на совите и да се запознаят с лечебните растения във Витоша планина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05