Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова и Зеф Мази обсъдиха напредъка на Албания по пътя към ЕС

Снимка: БГНЕС

Напредъка на Албания по пътя към ЕС обсъдиха в София вицепрезидентът Илияна Йотова и главният преговарящ на Албания с Европейския съюз Зеф Мази. Посещението на Мази е част от обиколката му в столиците на страните членки, където представя прогреса на своята страна. 

Зеф Мази изтъкна, че Албания е сериозно фокусирана върху реформите, изисквани от ЕС, благодари за подкрепата на България и заяви желанието страната му да почерпи от българския опит. Той подчерта, че подкрепата за еврочленство сред албанските граждани е 92% и всяко следващо забавяне ще доведе до изтощение. Албания очаква ясна перспектива и се надява на Европейския съвет през юни да я получи.

На срещата бяха обсъдени и правата на българското национално малцинство в Албания. Мази увери вицепрезидента, че предстои одобрение на останалите 4 от общо 12 подзаконови акта от вторичното законодателство на приетия през 2017 г. Закон за защита на националните малцинства, в това число и българското.

Тема на разговора бяха и двустранните отношения между България и Северна Македония. Единодушна беше позицията, че проблемите трябва да се решават чрез преговори между двете страни, а не чрез европейски посредници. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51