Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песен за Ботев

Снимка: БНР-архив

Революционер, поет, журналист, издател, през краткия си живот Христо Ботев успява да създаде едва около 20 стихотворения. Неголямо по обем, творчеството му и до днес се счита за връх в българската литература. Дълбоко емоционални и докосващи са стиховете, които пише, разтърсен от обесването на Левски, превърнати в песен, която и до днес се изпълнява в памет на Апостола на свободата.

Много популярна е баладата „Хаджи Димитър“, в която е възпят подвигът на загиналия борец за национална свобода. Произведението, също превърнато в песен, се възприема като символ на народната почит и признателност към българските герои. В инструментален вариант, в изпълнение на хор или солисти, песента „Хаджи Димитър“ („Жив е той“) е неизменна част от тържествените церемонии на 2 юни.

Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небе, звяр и природа
и певци песни за него пеят...

„Борба“, „В механата“, „Пристанала“ и още много други Ботеви стихове са се запели с мелодии скоро след създаването им. През ХХ век Александър Райчев, Александър Танев, Симеон Пиронков и още редица български композитори пишат свои вокално-инструментални произведения върху поезията на националния ни герой.

Но първата творба, вдъхновена от подвига на Ботев и неговите четници е написана преди 145 години - на 20 май 1876 г., дни след като революционерът стъпва на българския бряг. Стихотворението се нарича „Радецки“, но става популярно като „Тих бял Дунав“. Автор е патриархът на българската литература Иван Вазов. В спомените си той пише: „Всички бяхме във възторг, подробностите за дързостния и сякаш взет от някоя легенда подвиг се предаваха с наслаждение от уста на уста. Под впечатлението на това събитие аз написах стихотворението си „Тих бял Дунав се вълнува“, скоро станало извънредно популярно, нагласено в песен…“


Повече за интересните факти около песента за Ботев ще намерите в публикацията на Радио България „Историята на „Тих бял Дунав“.

Съставил: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България започват "Горещниците"

На 15, 16 и 17 юли, най-топлите дни на лятото, в България се извършват редица предпазващи ритуали. Те имат езически произход и са свързани с култа към огъня. Повече за тях, както и за богатата празнична обредност в тези три дни можете да..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21