Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Песен за Ботев

Снимка: БНР-архив

Революционер, поет, журналист, издател, през краткия си живот Христо Ботев успява да създаде едва около 20 стихотворения. Неголямо по обем, творчеството му и до днес се счита за връх в българската литература. Дълбоко емоционални и докосващи са стиховете, които пише, разтърсен от обесването на Левски, превърнати в песен, която и до днес се изпълнява в памет на Апостола на свободата.

Много популярна е баладата „Хаджи Димитър“, в която е възпят подвигът на загиналия борец за национална свобода. Произведението, също превърнато в песен, се възприема като символ на народната почит и признателност към българските герои. В инструментален вариант, в изпълнение на хор или солисти, песента „Хаджи Димитър“ („Жив е той“) е неизменна част от тържествените церемонии на 2 юни.

Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небе, звяр и природа
и певци песни за него пеят...

„Борба“, „В механата“, „Пристанала“ и още много други Ботеви стихове са се запели с мелодии скоро след създаването им. През ХХ век Александър Райчев, Александър Танев, Симеон Пиронков и още редица български композитори пишат свои вокално-инструментални произведения върху поезията на националния ни герой.

Но първата творба, вдъхновена от подвига на Ботев и неговите четници е написана преди 145 години - на 20 май 1876 г., дни след като революционерът стъпва на българския бряг. Стихотворението се нарича „Радецки“, но става популярно като „Тих бял Дунав“. Автор е патриархът на българската литература Иван Вазов. В спомените си той пише: „Всички бяхме във възторг, подробностите за дързостния и сякаш взет от някоя легенда подвиг се предаваха с наслаждение от уста на уста. Под впечатлението на това събитие аз написах стихотворението си „Тих бял Дунав се вълнува“, скоро станало извънредно популярно, нагласено в песен…“


Повече за интересните факти около песента за Ботев ще намерите в публикацията на Радио България „Историята на „Тих бял Дунав“.

Съставил: Албена Безовска

Още от категорията

Старинното село Добърско крие изненади дори за туристи, идвали вече тук

Всеки, посетил веднъж село Добърско, Югозападна България, си обещава да се върне отново, защото времето никога не стига, за да обиколи човек и да се полюбува на всички забележителности, скрити тук. Туристите са очаровани първо от прекрасния..

публикувано на 12.06.21 в 06:30

Пътешествие до Розовата долина в сезона на царицата на цветята

Една от легендите за създаването на Розовата долина у нас разказва, че първото цвете в нея е посадено от българин, завърнал се от далечна Персия. Там той изпълнил волята на богат и могъщ шах, да построи джамия в двора на двореца за три дни. В..

публикувано на 28.05.21 в 09:45

На 24 май отдаваме почит на духовността, културата и просветата

За нас, българите, 24 май е един от най-светлите дни в годината. Това е празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. В този ден честваме делото на славянските просветители Св. св...

публикувано на 24.05.21 в 06:00