Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гостуваме на българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк

10
Снимка: Личен архив

8 български училища в чужбина от общо 245 (по списъка на Министерството на образованието и науката за учебната 2021/2022 година) носят името на поета и революционера Христо Ботев, чиято памет почитаме на 2 юни. Пред патрона си днес свеждат глави учители и ученици от български образователни средища във Великобритания, Германия, Испания Франция и САЩ. Едно от тях - училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк, дава знания за родния език, за културата, историята и географията на България на деца от няколко щата в Америка.

Това е най-голямото българско училище на територията на 5 съседни щата – Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Делауеър и Пенсилвания" – обяснява Дима Маркова, училищен ръководител и преподавател по български език и литература: 

Дима Маркова
"Ние предлагаме обучение на деца от 1 до 12 клас, което е изключително постижение за всяко училище, намиращо се и функциониращо извън България. Повечето предлагат обучение от 1 до 6 клас, а след това, заради нарасналите си ангажименти в основното си училище, децата започват да се отказват. При нас този процес не съществува. Ние имаме вече седем випуска, завършили 12 клас. А учениците, записани през тази учебна година при нас, са около 140. Не мога да дам точна бройка, защото записването продължава и след началото на учебната година. Въпреки че при нас децата са билингви, а често – учат и трети език, успехът по български език и литература и по история в нашето училище е „Отличен, 5.50“. Всичко това е голям кредит, който трябва да бъде даден на тези деца, защото те са с шестдневна учебна седмица – пет дни в американското и един ден в българското училище. За мен това са едни малки герои. Справят се успешно, дори в ученето от разстояние“.

Елена Константинова е 1 клас в нюйоркското училище „Христо Ботев“. Казва, че всичко в училище ѝ харесва, както и, че се справя сама с компютъра по време на онлайн обученията.

„Учим как се пишат буквите, пеем и танцуваме. Много е лесно – обяснява малката Елена. - Любимата ми буква от българската азбука е „Е“. Защото моето име започва с нея“. Христо Ботев е името на моето училище. А Христо Ботев е един много специален човек за България“.

Виолета и Калина Игън са сестри. И двете, наред с американско училище, посещават и българското – „Христо Ботев“. Виолета споделя, че освен на училище, ходи на балет и на български народни танци.

„Родена съм в САЩ, на 16 години съм, в 10 клас в американското и българското училище. И двете училища много ми харесват. В българското обичам най-много литературата. В момента четем романа „Тютюн“ на Димитър Димов и той много ми харесва. Понякога се затруднявам, тъй като имам много домашни от американското училище, имам да пиша и за българското, но се справям. Знам, че е важно да знам български език. От малка го говоря, а и с мама у дома винаги си говорим на български - чета книги, гледам телевизия, слушам българска музика. Така поддържам езика“.

По-малката сестра на Виолета – Калина, казва, че обича най-много географията. Въпреки че изпитва известни затруднения в часовете по български език, често разказва на американските си приятели за България.

„Затруднявам се малко да чета стари текстове по литература. По-трудно ги разбирам. Но сестра ми и майка ми ми помагат. Моите приятелки също знаят за България, интересуват се. Често им показвам снимки – от Пловдив, от морето“.

Алекс Тодоров е на 12 години и също е част от училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. И той говори български от малък, а най-любимият му предмет е историята.

„Тя е много по-интересна от американската. За мен създаването на България и Освобождението са най-интересните периоди от българската история. В училището имаме още театрално студио, школа по български народни танци, организираме различни тържества, свързани с празници като Коледа, Великден, Нова година, Трети март и други. Много пъти през лятото идваме в България. Моите баби и дядовци са там, братовчедите ми, лелите и чичовците ми също са там. Харесва ми да бъда на плажа в Бургас, метрото в София, всички паметници и планините, в които ходим“.

Чуйте „Аз съм българче“ по Иван Вазов, в изпълнение на Лора и Тео:


Снимки: Личен архив на Дима Маркова и Фейсбук страница на училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57