Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 юни – ден за почит пред паметта на героите

Снимка: БГНЕС - архив

Навършват се 145 години от паметния за историята ни ден – 2 юни 1876 г., когато в огъня на борбата за национална независимост България губи един от най-значимите си герои – поета-революционер Христо Ботев. Със своя непокорен дух и всеотдайност Ботев се превръща в безсмъртен пример за подвиг и саможертва в името на Отечеството. С поезията на Ботев, изучавана в училище, израстват поколения българи. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“, казва поетът и това са пророческите му думи, увенчали саможертвата на героите, загинали за свободата на България. Защото днес, заедно с паметта на Христо Ботев, признателните потомци почитат всички, дали живота си за родината.

Затова 2 юни не е ден на печал, а паметна дата, която ни изпълва с гордост от делото на онези достойни личности, патриоти, записали имената си със златни букви в историята. На този ден всички българи свеждаме глави и запазваме минута мълчание точно в 12:00 ч., под силния вой на сирените.

В градове и села, а и извън пределите на страната ни, Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва тържествено с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на революционерите, и отдаване на военни почести. Рецитират се безсмъртните стихотворения на Ботев, а в програмата вземат участие военни духови оркестри.

Самите чествания на 2 юни също имат своя история. Началото е поставено още преди Освобождението, а традицията на този ден в цяла България в 12:00 часа да се чуват сирените започва през 1948 г., когато се отбелязват 100 години от рождението на Христо Ботев.

Обикновено кулминацията на честванията е в гр. Враца и Врачанския Балкан. Там, на връх Околчица, на 2 юни 1876 г. е последната битка на Ботевата чета, в която поетът среща смъртта. Сега, след година прекъсване заради пандемията, градът посреща поклоници, дошли да поднесат цветя и да извървят част от пътя, по който са минали героите. Общината е организирала туристически и вело поход, поклонения на върховете Милин камък, Йолковица и Околчица, конкурси, детски футболен турнир, тематични вечери със спектакли на водното огледало, събития и концерти на открито, предшествани от тържествена вечер по случай Деня на град Враца, който се чества на 1 юни.

„По това време на годината, както е било отдавна, така е и сега, врачанският край заживява с паметта за подвига на Христо Ботев и четата му – разказва кореспондентът на БНР Ива Антонова. В периода от 27 май до 2 юни – времето, което наричаме „Ботевите дни“, Регионалната библиотека във Враца, която носи името на поета, организира интересна виртуална инициатива. Всеки ден на Фейсбук страницата на библиотеката се публикуват истории, свързани с героичните събития от 1876 г. и интересни факти за провеждането на традиционния поход „По стъпките на Ботевата чета“ през годините. Инициативата се осъществява чрез дигиталния архив „Карта на времето“, който проследява тръгването на Ботев и неговите четници от дунавския бряг край гр. Козлодуй до връх Околчица – от стъпването им в родината, където всеки от четниците буквално целува земята, до легендарния връх. Този саможертвен поход на героите е част от родовата памет в нашия край, оставил е следа в легендите, които и днес се разказват. Идеята за тазгодишните чествания е възпоменателната програма да бъде достъпна и да приобщи колкото може повече българи. Така дори хора, които не са посещавали този край, ще научат по-малко известни факти, ще чуят истории и събития, които народната памет все още донася до нас, разказвани и препредавани от съвременници.“

Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05