Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С поредица от инициативи, Варна чества един век от обявяването ѝ за курортен град

Светска суматоха, разделни къпални и стражари-надзиратели – Варна преди 100 години

През 20-те години на ХХ в. градската къпалня на Варна е средище за социални контакти, флиртове и развлечения

Снимка: архив

След Освобождението (морската ни столица е последният освободен от османско владичество български град на 27 юли 1878г. – бел. ред.) местната управа започва да полага първите опити за развитието на Варна като морска дестинация. За целта се теглят заеми за поетапното  пресушаване на блатата край града, за строеж на първия хотел и създаването на Морската градина. В началото на ХХ век Варна вече разполага с близо 20 хотела и десетки кръчмички, които се радват на разнородна клиентела. По това време тук пристигатпървите организирани чужди туристи – голяма френска група, която акостира на пристанище Варна, за да разгледа близките природни забележителности „Побитите камъни“ и Девненските карстови извори.


След французите пристигат чехите

Те стават най-многобройните чуждестранни гости в града. В тяхна чест е кръстен хотел „Прага“ в току-що изникналия курорт „Св. Константин и Елена”. „Четири години след обявяването на Варна за курортен град, тук се изсипват около 24 хиляди туристи, при условие, че населението му било около 30 хиляди души” – разказва Соня Георгиева, директор на  Дирекция „Туризъм“ към община Варна.

Ретро разходка на Варненския плаж в зората на 20 век разкрива любопитни гледки

В началото летовниците влизали в морето с дрехи, ала постепенно, за ужас на блюстителите на морала, се появяват все по разголени дами в … „безобразни“ къси роклички. Мъжете пък се разхождали с плетени гащеризони. Наложило се въдворяване на реда.

„Първите бани били разделени на мъжки и женски, като по средата, от едната страна на мостчето, били женските бани, а от другата – мъжките. По мостчето вървял стражар, който следял да няма смесване на жени и мъже” - разказва Соня Георгиева.


На плажа били обособени около 1000 индивидуални кабинки. В тях тези дами и господа се излягали, за да събират слънчеви лъчи, далеч  от недискретните хорски погледи. В някои кабинки дори били монтирани вани с топла морска вода. Градските къпални били най-вече място за флиртове, спорт и развлечения. „Имало е конкурси за красота, като първите опити започнали още през 1920 г. по инициатива на чешките туристи“ – казва Георгиева.

Ала пуританското общество било скандализирано от фриволните нрави и разголените дами. Затова първият официален конкурс за красавица на Варненския плаж се провежда чак през 1934 г., следван от дефилета и конкурси за плажно облекло, които се превръщат в най-посещаваните светски събития в града.

Вечерта в Морската градина празникът продължавал с духова музика. По това време се появяват и първите издания на „Варненско музикално лято“ - едно от най-ярките културни изяви в града и до ден днешен.

А какво да кажем за годините на соца, когато Варна става морска столица на Източния блок?

Тогава държавата сключва първите договори със страните от соц. лагера за големи групи, които пристигат по линия на профсъюзите. За привличане на западните туристи, пък се преговаря със западногерманската фирма Фрьолихрайзен – твърди Соня Георгиева. През 60-те години се появяват и курортните комплекси около Варна. Така се поставят основите на масовия туризъм по нашето Черноморие.

„Мога да кажа, че през 2018-19 г., преди ковид кризата, Варна посрещна около 1 милион и 100 хиляди туристи, като отчетохме около 4 млн. и половина нощувки. Т.е. през всички  тези години, в разстояние на един век,  нашите туристи са се увеличавали от 24 хиляди до над 1 милион”, заключава Соня Георгиева.

Снимки: архив, culturespace.bg

БНР подкасти:

Още от категорията

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

В следващите 30 дни над 1,8 млрд. мюсюлмани по света ще съблюдават свещения месец Рамазан. От изгрев до залез слънце те трябва да се въздържат от храна и вода. След залез слънце на 22 март във всички джамии на България беше отслужена първата молитва през..

публикувано на 23.03.23 в 10:49

Проф. Нихоритис е избран за член на БАН

Събранието на академиците при Българската академия на науките - БАН избра за свой чуждестранен член проф. Константинос Георгиу Нихоритис от Гърция. Нихоритис е изтъкнат старобългарист и богослов с многобройни публикации върху българската културна история..

публикувано на 22.03.23 в 09:41

Алфатар пази следите от многовековното си минало

Алфатар е много старо селище в Североизточна България. За него се споменава в историческите хроники от края на 16 в. с имената Алфатар, Ахлатар и дори Ифлатар. Част от  културно-историческото му наследство се пази и до днес, а паметниците от..

публикувано на 21.03.23 в 10:55