Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ниска изкупна цена и залежала продукция – пречки пред тазгодишната лавандулова реколта

Снимка: БНР-Шумен

България се намира в челото на производителите на лавандулово масло в света, като преди няколко години бе изместила дори Франция. Традиционни пазари, за които страната ни изнася лавандулово масло са САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Китай, Близкият и Далечният Изток, Виетнам, Мароко, Египет, Израел, Турция и др. Тази година производителите не бързат да правят прогнози за реколтата, чиято беритба започва в началото на месец юли. Причините са свързани както с пандемията от Covid-19, така и със свързаното с нея залежаване на огромно количество нереализирана продукция от миналогодишната кампания.

Петър Христов
Петър Христов е председател на Националната асоциация на производителите на етерични масла в България, в която членуват около 100 производители. По думите му:

„Всеки от тях се сблъсква с ниската изкупна цена и невъзможността да реализира части от миналогодишната продукция. Смея да твърдя, че имаме членове, които получават здравословни проблеми заради невъзможност да реализират продукцията си. Водещо за хората е да работят на някаква печалба, за да могат да изхранват семействата си. В момента, на тази изкупна цена от 25 до 50 лева за килограм масло, това е невъзможно. Някои колеги се отказаха, разораха нивите или ги дадоха под наем. Важно е и какъв сорт отглеждаш, защото качеството му определя по-високата цена.“


Самият Христов се грижи за около 300 декара насаждения, иначе количеството им в страната постоянно се мени. Надява се държавата да подпомогне производителите, като ги субсидира с между 50 и 100 лева на декар лавандула.

Членовете на Асоциацията отглеждат около 14 000 декара лавандула, които се намират главно в т.нар. Житница на България – Добруджа. Това е един от регионите, наред с Розовата долина и Старозагорско, в който са концентрирани най-голям брой производители.


Потенциалът за развитие на производството на лавандула и други етеричномаслени култури у нас е голям, тъй като страната ни има изключително подходящ климат, почва, достатъчно специалисти и агрономи, висококачествени сортове и най-вече достатъчно добра разпознаваемост на световните пазари. Освен в производството на парфюми, лавандулата е силно застъпена в множество козметични продукти като кремове, пасти за зъби, води за лице и уста, както и различни лекарства и мехлеми за различни натъртвания и болки.


Лавандулата може да се използва и за облекчаване на рани и изгаряния, тъй като съдържа танини, които убиват бактериите и не допускат инфектиране.

Снимки: БГНЕС, БНР-Шумен, dobrudjabg.com, архив

Още от категорията

Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

България е лидер в ЕС по жени в IT-сектора

Броят на специалистите в българския сектор на информационните и комуникационните технологии нараства в кризисната 2020 г. с 2.1 хиляди души, показват данните на Евростат. Така общо заетите в тази сфера се увеличават до 103.3 хиляди като те са 3.2% от..

публикувано на 18.07.21 в 14:47