Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румънско изкуство гостува на Градската галерия във Варна

10
Андрей Чуботару
Снимка: архив УНАрте

Нови произведения графика и скулптура на 15 водещи румънски автори, преподаватели в Университета за изкуства в Букурещ УНАрте могат да бъдат разгледани в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна до 15 юни. Куратор на проекта е познатият на българската артистична общност Овидиу Кроитору, който миналата година представи свои ретроспективни работи от последните 20 години в самостоятелна изложба в морската ни столица. Отскоро Кроитору е ръководител на департамента по графика на УНАрте и е силно мотивиран да развива още по-активно международната дейност на университета. Настоящата изложба е именно резултат от такова международно сътрудничество между катедра „Визуални изкуства“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ с ръководител проф. Валери Чакалов и УНАрте-Букурещ.

Кураторът определя изложбата като компактна, а работите – много различни, но заредени с дълбочина при предаването на състоянията, през които артистите преминават, особено във време на пандемия. След толкова дълго време, през което пандемията ни държеше далеч от почитателите на изкуството, ние се радваме да дойдем във Варна”, сподели Овидиу Кроитору.


Проф. Валери Чакалов, по чиято покана се развиват връзките с Букурещкия арт университет, признава, че в условията на пандемия пред всички преподаватели е имало много сериозни предизвикателства. Едно от най-големите е било поддържането на мобилността на художествените практики.Изключително сериозни усилия са били насочени в посока на живата визуална комуникация. Проф. Чакалов и Овидиу Кроитору са категорични, че в тези тежки за изкуството и за академичната общност времена подобни изложби поддържат увереността на артистите в мостовете, които градят със своето творчество.


Редактор: Весела Кръстева
Снимки: архив УНАрте

Галерия

Още от категорията

Ценни експонати и най-старият български филмов плакат в изложба за живота на Васил Гендов

На 7 декември се навършват 130 години от рождението на пионера на българското кино Васил Гендов. Уникална изложба ще разкаже за живота между театъра и киното на създателя на първия български игрален филм „Българан е галант“. Експозицията е..

публикувано на 05.12.21 в 14:45
Теодор Ушев

"Един уикенд на Изток" в Париж с над 30 български творци

Над 30 български творци участват в програмата на фестивала "Един уикенд на Изток", предаде бТВ.  За патрон на събитието е избран аниматорът Теодор Ушев, а писателят Георги Господинов е почетен гост . На въпрос как изглежда българската култура днес, Ушев..

публикувано на 28.11.21 в 14:49

За алпиниста Боян Петров и неговия път към върха разказва нова кинопродукция

На 29 ноември, в програмата на „Киномания 21“, предстои българската премиера на филма "Отново съм тук" (Here I am, Again). Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста...

публикувано на 28.11.21 в 07:15
Подкасти от БНР