Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В София представят изложбата „Приложно златарско изкуство“

Снимка: Facebook / @regionalhistorymuseumsofia

Днес в Регионалния исторически музей – София се открива изложбата „Приложно златарско изкуство“. Златарството, наричано още „куюмджийство“, е един от най-престижните занаяти и е сред първите, които се развиват по българските земи още през новокаменната и каменно-медната епоха. У нас е намерено и най-древното обработено злато, датирано отпреди 6500 години. Златарите в миналото са  почитани наравно със свещениците, учителите и лекарите в дадена общност, а обучението им продължавало най-малко три години.

Занаятът, който е бил силно застъпен в миналото ни в градовете София, Самоков, Чипровци, Панагюрище, Враца и Видин е представен в експозицията в контекста на систематизирана информация за конкретни произведения, някогашни работилници, както и съвременни майстори.

Посетителите на изложбата ще видят накити и предмети, свързани с бита, религиозния култ и обичаите, изработени от сребърни и други метални сплави, чрез разнообразни техники. Основните експонати са от периода XIX и първата половина на ХХ в.

Освен готовите ювелирни произведения в изложбата са показани и различни инструменти, с които са работели майсторите от едно време като клещи, менгеме, везни и други.

Съвременният облик на занаята е представен интерактивно. Ще може да се видят ръчно направени произведения, създадени чрез възпроизвеждане на стари модели, техники и технологии.

Изложбата е резултат от съвместната работа на Регионалния исторически музей – София и Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей при БАН, частния колекционер Антонио Василев и Фондация „Занаяти от тракийските земи”. Използвани са и фотографии от личната колекция на Константин Чакъров.

Експозицията „Приложно златарско изкуство“ може да бъде разгледана до 26 септември.

Още от категорията

Хераклея Синтика продължава да разкрива древните си богатства

От началото на новия археологически сезон, започнал на 1 юни, археолозите попаднаха на множество ценни артефакти, докато проучвали древния град Хераклея Синтика , разположен в района на Рупите. Сред тях са изображение на Александър Велики, релефно..

публикувано на 31.07.21 в 10:05

Християните почитат Светите Седмочисленици и Св. Панталеймон

На 27 юли Българската православна църква чества лечителят Св. Пантелеймон и делото на Светите Седмочисленици, учениците на равноапостолите Св. Кирил и Св. Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. По традиция църквата почита всеки от седемте..

публикувано на 27.07.21 в 10:10

Видин – европейският крайдунавски град с богата история

Свидетелства за съществуването и развитието на днешния град Видин има още от римско време. Крепост с името „Бонония” била от стратегическо значение за империята, а по-късно вярно служила на византийците в опитите им да удържат нахлуванията на..

публикувано на 20.07.21 в 11:23