Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Германският бизнес: Основен проблем в България са липсата на кадри и корупцията

Снимка: Германо-Българска индустриално-търговска камара

Анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара посочва като основен проблем за бизнеса в България корупцията, престъпността и липсата на прозрачност при обществените поръчки, предаде репортерката на БНР Наталия Ганчовска. Анкетата за бизнес средата у нас се провежда за 15-та година сред членовете на камарата. 97% от анкетираните посочват, че биха избрали отново да инвестират в България, 41% смятат страната ни за атрактивно място за инвестиции. Почти половината от участниците в анкетата (48%) оценяват състоянието на своята компания като добро.

30% от анкетираните фирми планират да наемат нови служители, докато 13% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. Половината от компаниите се затрудняват при намирането на квалифицирани работници. В тази връзка според анкетираните в България е необходимо въвеждането на елементи от наложилата се в Германия система за дуално професионално обучение.

87% от компаниите оценяват положително членството на България в ЕС. 67% от запитаните желаят въвеждането на еврото, 18% са "против".

По отношение на инфраструктурата страната ни се нарежда на 10 място сред 16-те държави от Централна и Източна Европа.

За пореден път най-голямо е недоволството на компаниите от борбата с корупцията и престъпността. 81% от анкетираните са много недоволни или недоволни, а 70% от тях са много недоволни или недоволни от непрозрачността при обществените поръчки.

На въпроса ”Кои последици от коронавирусната пандемия оказват най-голямо въздействие върху вашата компания?“ – 69% от анкетираните посочват ограниченията при пътуване, а 47% анулирането на търговски събития и панаири. 61% от участниците в анкетата очакват икономиката на България да се възстанови през 2022 г. и оборотът на компания им от времената „преди коронавируса“ да се възвърне също през 2022 г. Относно мерките, предприети от правителството за смекчаване на икономическите последици от коронавирусната пандемия само 15% са доволни, а недоволните от тях са 25%.

Германия представлява най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският стокообмен между България и Германия за 2020 г. възлиза на 8,207 млрд. евро, т.е. има спад с 3,6% през 2020 г. в сравнение с 2019 г., предаде БГНЕС.

Още от категорията

Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

България е лидер в ЕС по жени в IT-сектора

Броят на специалистите в българския сектор на информационните и комуникационните технологии нараства в кризисната 2020 г. с 2.1 хиляди души, показват данните на Евростат. Така общо заетите в тази сфера се увеличават до 103.3 хиляди като те са 3.2% от..

публикувано на 18.07.21 в 14:47