Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На плаж в България

С повишено внимание край водоемите през летния сезон

Снимка: БНР -архив

В топлите летни месеци туристите търсят прохлада край морския бряг или прекрасните планински реки и язовири. За да се чувстват в безопасност край многобройните неохраняеми водоеми в страната, „нека хората почиват край тях, но по никакъв начин да не се изкушават да се къпят“, съветва директорът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов.

Статистиката показва, че 3200 души са спасените от удавяне през 2020 година в България. Жертвите за цялата година са 83, като 70% от удавянията са станали в реки, канали и микроязовири във вътрешността на страната. За да запазим единствено щастливи спомени от нашата почивка, е добре да изберем някой от многобройните комплекси с басейн или един от близо 100-те охраняеми плажове по българското Черноморие, категоричен е Налбантов. Освен заради спасителите, везните за избор на такъв тип плажове натежават и заради обезпечеността им с медицински екипи. Въпреки продължаващата пандемия от Covid-19, подобни екипи ще са на разположение на летовниците и през този сезон:

„Българският червен кръст ежегодно организира такива курсове в своя учебен център в Созопол, където медицински лица преминават специално обучение за действия при водни инциденти. Така че, надявам се, че те ще компенсират и ще има достатъчен брой за всички плажове“ – поясни Антон Налбантов.По думите му, броят на лекарите зависи от големината на плажовете. Според изискванията медицинско лице трябва да има на всеки плаж, а на тези с над 5 спасителни поста – реанимационен екип, линейка и медицински пункт.

Освен за медицински персонал, Българският червен кръст ежегодно организира едномесечни курсове за спасители, през които са преминали над 20 хиляди души. Кандидатите трябва да имат навършени 17 години, да са физически здрави  и с добри плувни умения. Подлагането на психотест все още не е задължително условие, макар според директора на Водноспасителната служба, това да е необходимо преди началото на подготовката.БЧК обучава спасители от 1964 г., като преди 1989 г. всяка година са се обучавали по около 2500 – 3000 спасители, след което бройката им намалява наполовина. Всяка година се издават талони за правоспособност на между 2000 – 3000 спасители, уточни председателят на Националната комисия по водно спасяване доц. Стоян Андонов.

Специалистите съветват семействата, избрали да почиват на плажа с малки деца, да следят внимателно всяка тяхна стъпка. Въпреки че са на своя пост, за да се грижат за нас, лекарите и спасителите няма как да поемат ролята да наглеждат стотици деца през целия ден.

За да бъдат предотвратени инциденти и с възрастни хора, Налбантов припомня базисните предпазни мерки, които трябва да знаят както българите, така и чужденците, избрали да почиват по Черноморието това лято:

„Не влизайте в морето, дори на охраняем плаж, ако непосредствено преди това сте употребили алкохол или наркотични вещества. Изчакайте минимум два часа след обилно хранене. Не стойте твърде дълго на слънце, ако сте по-възрастни. Много често се случват инциденти и извън водата, вследствие на получени инсулти или инфаркти от прегряване. Тези неща  трябва да се знаят от всички, ако искаме да останем здрави и да се забавляваме на плажа“, пояснява Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към БЧК.

Снимки: БНР -архив, БЧК

Още от категорията

Защо напливът на българи не може да компенсира спада на чуждите туристи в Слънчев бряг

В разгара на лятото плажовете на южното ни Черноморие са пренаселени. Навсякъде звучи българска реч. Зачестиха сигналите за неспазване на препоръките за дистанция в условията на пандемия поради струпване на хора. На някои места се стигна и до пререкания..

публикувано на 02.08.21 в 13:29

Пампорово става дестинация и за лечебен туризъм

Ски курортът Пампорово от години привлича туристи не само през зимата, но и през топлите месеци с модерните спа центрове, басейните на открито, както и с възможности за спорт и пешеходни преходи в Родопите. От това лято обаче, стопаните на един..

публикувано на 01.08.21 в 10:35

Украйна кани българите на винен туризъм в Бесарабия

Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с Мариана Олескив, ръководител на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна. Основна цел на визитата на Олескив в България е разширяването на връзките между двете страни в туризма...

публикувано на 29.07.21 в 18:40