Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите могат да влизат в Испания с цифровия сертификат на ЕС

Снимка: europarl.europa.eu

От 7 юни българските граждани ще бъдат допускани в Испания, ако представят документи - за ваксинация, за отрицателен PCR или бърз тест антигенен тест, документ за преболедуване на Covid-19 или Цифров сертификат на ЕС. По информация на българското посолство в Мадрид, новите изисквания са в сила за всички лица над 6 години, които пристигат в Испания от рискови страни, включително и България. Документът за завършена ваксинационна схема трябва да удостоверява, че са изминали 14 дни от поставянето на последната доза от производители, официално признати от ЕС.  PCR тестът е необходимо да бъде направен до 48 часа преди влизане с страната, а документът за преболедуване на COVID-19 трябва да е издаден от медицинско заведение и да е с валидност от 11-ия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден.

Цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 е нужно да удостоверява едно от четирите посочени изисквания – преболедуване на коронавирус, извършена ваксинация, PCR тест или бърз антигенен тест. Документите може да са на испански, английски, френски или немски език. Ако са на друг от четирите езика, следва да бъде представен превод от официален орган.

Продължава извършването на санитарен контрол на всички влизащи в Испания от чужбина – на температурата и визуален на общото състояние. Остава задължително и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на испанското здравно министерство и получаването на QR код след попълването му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се повишават

През нощта в по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието – умерен предимно от северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. В събота  ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 19:05

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11