Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МВнР: Очакват ни избори с най-голям брой секции в чужбина

Калин Анастасов
Снимка: БГНЕС

По-малък брой заявления за гласуване в чужбина са подадени към този момент в сравнение с парламентарните избори през април. Досега заявления са подали 37 хиляди наши сънародници зад граница, а на изборите преди два месеца общият им  брой е бил 80 хиляди. Това съобщават от Министерството на външните работи, предаде репортерката Тоня Димитрова.

568 секции зад граница се разкриват автоматично, а според Външното министерство броят им ще достигне 800. Най-голям брой нови секции се очаква да има във Великобритания -  рекордът там е бил 58 на вота през 2017 г., а сега - 130.

В Турция при рекордни 136 секции към момента броят на секциите е 110.

В Германия на изборите през април имаше рекорд от 69 секции, а сега броят им ще бъде 105, сочат данните към момента.

Калин Анастасов – заместник-председател на работна група „Избори“ към Министерството на външните работи, коментира:

„Може би ще се получи ситуация, в която с два пъти повече секции ние няма да можем да достигнем резултатите от изборите през април“, каза Калин Анастасов от работна група „Избори“ към Министерството на външните работи. Причина за това според него може да е отпускарският сезон.

Тъй като ЦИК все още не договорила доставка на допълнителни машини, съществува опасност в чужбина машинно гласуване да няма, призна председателят на работната група Иван Кондов.

Изборите в чужбина ще струват над 7 милиона лева.

Още от категорията

Корнелия Нинова

ИТН и “БСП за България” ще продължат разговорите за съставяне на кабинет

“Има такъв народ” проведе консултации за съставяне на правителство и с парламентарната група на “БСП за България”. Левицата оцени разговорите като първа добра крачка към диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Според лидера Корнелия..

публикувано на 24.07.21 в 15:28
Мая Манолова

Мая Манолова: Правителство ще има

“Получихме пълна подкрепа за приоритетите, зад които стоим, и вярваме, че ще бъде съставен кабинет”, заяви Мая Манолова от “Изправи се, Бг! Ние идваме!” след консултациите с “Има такъв народ” за съставяне на правителство. Депутатът каза още, че ГЕРБ и..

публикувано на 24.07.21 в 12:29

Започнаха политическите консултации при президента

"Ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС, защото това би било токсична прегръдка", заяви Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" в началото на консултациите с президента. Формацията обяви, че..

публикувано на 23.07.21 в 17:15