Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са част от международна изложба в Берлин

Международната пътуваща експозиция „Diversity United. Contemporary European Art“ се открива днес в германската столица

Недко Солаков, Трима, 2007
Снимка: Христофор Балабанов

Основната цел на изложбата е да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. На фокус са теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност. Експозицията показва произведения на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави.

В „Diversity United. Contemporary European Art“ България е представена от международно признатия художник Недко Солаков, чиито работи са показвани на най-престижните форуми за съвременно изкуство, сред които „Документа“ в Германия и Венецианско Биенале. Негови творби са притежание на над 50 музейни и корпоративни колекции, включително MоMA (Ню Йорк), Tate (Лондон), Център Помпиду (Париж).

Мартина Вачева, Glory Nature, 2020

Младата Мартина Вачева пък е представител на новото поколение съвременни артисти у нас, като първата си самостоятелна изложба прави само преди 5 години в родния й Пловдив. Днес биографията й включва самостоятелна изложба в един от трите най-големи музеи в Германия Folkwang Museum и наградата на 33-ото биенале Ljubljana Biennial of Graphic Arts.

 „Diversity United. Contemporary European Art“ ще бъде открита на 8 юни в присъствието на федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в бившето летище Темпелхоф в Берлин и може да бъде видяна до 19 септември. По-късно през годината ще бъде показана в Париж и Москва.

Още от категорията

В албанския Белш вече има алея на името на българската художничка с албански корени Лика Янко

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко , отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на..

публикувано на 22.10.21 в 14:47
Георги Бърдаров

Писателят Георги Бърдаров гостува на книжното изложение във Франкфурт

На престижния 73-ти по ред Международен панаир на книгата във Франкфурт беше открит български щанд.  Представянето на България на панаира традиционно се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата. Гост е..

публикувано на 20.10.21 в 17:41
Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21