Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жени за пчелите“- международен еко проект приобщава и България

Снимка: unesco.org

България е една от петте държави в света, които ще участват в проект на ЮНЕСКО за обучение на дами, занимаващи се с пчеларство. Програмата „Жени за пчелите" стартира на 21 юни във Франция, на територията на биорезерват в региона Бретан, където има Обсерватория по апиология OFA. Целта на инициативата е не само да „запали“ дамите да започнат да се занимават с пчеларство, но и да научат за теорията и практиката в различни области на търговията - от това как да се грижат за пчелите до професионалните занимания с пчелини. Идеята е да се обучат жените да бъдат ръководители на устойчиво и важно за околната среда предприятие. Освен това, програмата предвижда до 2025 г. да бъдат изработени 2500 кошера, където да се настанят над 125 милиона пчели в 25 защитени територии, опазвани под егидата на ЮНЕСКО.

„Жени за пчелите" има и важна социална задача - да се разширят техните възможности за професионална подготовка и по този път да си осигурят стабилна работа и добър доход. След завършването на курса участничките ще станат членове на Международна мрежа на жените пчелари.

Михаил Михайлов

„Пчеларството може да осигури доходи на жителите от райони, където земеделието е слабо развито и се надяваме от българска страна да се явят подходящи кандидатури, които да участват в този проект“ – казва инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения пчеларски съюз у нас:

„Най-интересното е, че България е избрана и това е световно признание за нашето пчеларство. За целия период на обучението, което е основно във Франция, ще има наши представители, а обучаващите се ще идват и в България. Изпратили сме писма до Съюза на пчеларите, Обединения пчеларски съюз и други браншови организации, за да може да се явят съответните пчелари, които да отговорят на условията и достойно да представят България. Една моя колежка, която не отговаря на условието - пчелар от Централен балкан, но е френски възпитаник и дипломиран пчелар, си подаде вече кандидатурата, а сега чакам обратна връзка.“ 

През последните десетилетия, заради масовото използване на химически препарати в земеделието, пчелите по целия свят застрашително намаляват. Устойчивото и целенасочено отглеждане на пчели, принос за което ще има и този проект, може да е начин за тяхното спасяване. А от това зависи реколтата на много селскостопански култури и като цяло - оцеляването на човечеството.

Съставил: Гергана Манчева /по интервю на Биляна Славчева, БНР-Благоевград/

Снимки: unesco.org, БНР Благоевград

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35