Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Икономическото сближаване със Западна Европа е обща цел за страните от Източна Европа

Снимка: president.bg

За по-ефективно използване на инструментите, насърчаващи инвестициите и икономическия растеж като Инициативата за регионална свързаност „Три морета“, призова президентът Румен Радев днес при откриването в София на конференцията „Инициатива „Три морета“ – единство, иновации, свързаност“. Според него ускореното социално и икономическо сближаване с партньорите ни от Западна Европа чрез усъвършенстване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в нашия регион е обща цел за страните от Източна Европа. Той подчерта, че от ключово значение е включването в инициативата на Гърция, на границата ни с която се пресичат важни енергийни, транспортни и дигитални трасета.

Президентът изтъкна, че интерес за сътрудничество по инициативата са заявили Япония, Южна Корея, Великобритания, Катар. „Поставили сме си цел да привлечем интереса на бизнеса и инвестиционните фондове, за да бъде нашият регион все по-разпознаваем в световен мащаб“, заяви президентът. 


Още от категорията

Програма ще насърчава производството на уникалните български продукти

Национална програма ще насърчава производството и употребата на уникалните за различните райони на България продукти. В работната група за създаването й са включени представители на министерствата на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие,..

публикувано на 01.08.21 в 10:01
Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10