Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пако Мартин: „Обичам да подчертавам красотата на всекидневното“

7
Снимка: pacomartin.art

Как се изразяват емоции с цветни моливи? Това най-добре ще ви го каже испанският художник Пако Мартин. Цветните моливи са неговото изразно средство и той с удоволствие експериментира с форми, обеми, текстури и композиция, за да се опита да пресъздаде хармонията между малките предмети от всекидневието ни. Пако Мартин предава техниката на рисуване с цветни моливи на желаещите да се запознаят с нея от различни страни, а България е една от честите му спирки в тези пътувания. Последно художникът организира съвместно с Институт Сервантес творческа работилница в София с участието на деца от 7 до 12-годишна възраст.

В интервю за испанската редакция на „Радио България“ Пако Мартин обясни как се е стигнало до творческата работилница „Изкуство с цветни моливи“:

Пако Мартин

„Често идвам в България, за да организирам творчески ателиета и да провеждам частни уроци. Един приятел ми предложи да се свържа с Институт Сервантес, откъдето ми отговориха, че имат интерес към моята работа. Искахме да организираме ателието преди година, но заради пандемията от Covid-19 не беше възможно. Но ето че вече имаме условията за това. И съм много доволен.“ 

Пако Мартин казва, че е организирал подобни работилници в Испания и във Великобритания, но не и с толкова малки деца, както у нас. Твърди, че работата с тях му е доставила изключителна радост и удовлетворение. Художникът издаде и част от спецификата на своята работа.


„Техниката, по която работя, е рисуване с цветни моливи. Това звучи малко детинско, сякаш е нещо предимно за малки деца. Но с цветните моливи може да се постигнат прекрасни и напълно реалистични творби. Защото моливът позволява да се рисува с много голяма точност. От дете обожавам да рисувам с моливи и въпреки че съм използвал и пастели, и маслени бои, винаги съм предпочитал моливите. Вече 8 или 9 години съм посветен на тази работа.“

Пако Мартин няма професионално образование, въпреки че е учил в школа за изобразително изкуство. По професия е учител, преподава математика, физика и химия, но в последните години се е отдал много повече на рисуването, отколкото на преподаването. А ето и какво обича да пресъздава със своето изкуство и има ли пазар за него:


„Харесвам предметите от всекидневието ни - онова, което се нарича класически натюрморт или модерен натюрморт. Много обичам да рисувам неща, които съм видял на улицата или в супермаркета. Харесва ми да подчертавам красивото в тях – например, да изваждам на показ красотата на мандарините, на машината за бонбони и т.н. Бих нарисувал всичко - портрет, човешка фигура, пейзаж, но харесвам най-много предметите и детайлите. Много обичам стъклото, отраженията и формите. И, смятам, че има пазар за това изкуство. Продал съм доста творби. Може би, англосаксонският пазар е най-отворен за тях, както и този в САЩ и Австралия, където съм продавал най-много произведения, както и в Испания. Но е важно техниката да се познава. Една от мисиите, които съм си поставил, е да я разпространявам, колкото се може повече. Така хората ще я опознаят и оценят. Ако една реалистична творба нарисувана с моливи бъде направена добре е трудно да бъде различена от такава с маслени или пастелни бои.“

Един от най-малките участници в творческото ателие на Пако Мартин в София е Мони, който сподели пред „Радио България“ впечатленията си така:

“Аз научих много нови техники за рисуване и това беше много интересно. Избрах си за нарисувам картина с череши. Най-трудно беше да постигна отражението на светлината върху черешите, както и да спазя формата им. В бъдеще искам да науча повече неща за рисуването.”

Рисунката на Мони

В края на творческото ателие, на въпроса дали биха участвали и следващата година, децата отговориха с категорично и силно „Да!“. И всички получиха бонбони като награда за добре свършената работа…

Снимки: Христина Тасева, pacomartin.art

Галерия

Още от категорията

Живописните платна на Мая Дочева „говорят“ на универсален език

Изобилието от цветове в родните планини и в градските дворове през всички сезони на годината, тях е събрала в живописните си платна художничката Мая Дочева. Казва, че всяка от картините е израз на някакво преживяване, на човешка емоция, предадена чрез..

публикувано на 11.06.21 в 12:51
Трейси Снелинг

Артисти от България, САЩ, Швейцария, Чехия и Украйна творят в центъра на София

Между 10 и 20 юни български и чуждестранни артисти ще представят свои художествени инсталации, пърформанси и прожекции в центъра на София, осмисляйки днешния ден, в който личното пространство и спектакълът постоянно разменят местата си. В..

публикувано на 10.06.21 в 05:05
Недко Солаков, Трима, 2007

Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са част от международна изложба в Берлин

Основната цел на изложбата е да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. На..

публикувано на 08.06.21 в 06:00