Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съставянето на работещо правителство след изборите – все по-вероятна хипотеза

Снимка: Ани Петрова

Измина последният ден, в който партиите и коалициите можеха да регистрират своите кандидатдепутатски листи за предсрочните избори на 11 юли. За участие във вота са регистрирани 18 партии и 9 коалиции. Какви са хипотезите за съставяне на пълноценно правителство след изборите е въпрос, чийто отговор търсим с помощта на социолога Първан Симеонов, финансовия анализатор Светозар Гледачев и журналиста Илхан Андай. Общото между трите мнения е, че правителство ще бъде съставено - както заради публикуваната от страна на САЩ уличаваща информация за досегашния политико-икономически модел у нас, така и заради предприетите в 45-ото Народно събрание промени в Изборния кодекс, отреждащи на вота от чужбина сериозна роля за постигането на достатъчен брой мандати, които да подпомогнат създаването на определени печеливши коалиционни формули.

Отпадането на ограничението за броя на секциите в чужбина има потенциал да облагодетелства партия като ДПС, но това все още не гарантира категоричен изборен успех, тъй като част от избирателите им са разочаровани от тях и трудно биха ги подкрепили отново.

„Много от гласувалите за ДОСТ трудно биха се върнали за ДПС, голям процент от тях сляпо вярват на Ердоган и се чувстват малко предадени, но има един месец, за да им се обясни каква е цената на това обръщане назад“ - това каза журналистът Илхан Андай, собственик на един от информационните сайтове у нас, в коментар за посещението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ при президента на Турция. От него стана ясно, че Ердоган продължава да вижда възможност за партньорство с ДПС в полза на ГЕРБ.

Освен за възможен добър резултат на ДПС, краткият мандат на 45 Народно събрание, разчисти пътя за по-добър резултат за партиите на протеста, които се възползваха освен от промените в Изборния кодекс, от възможността да продължат предизборната си кампания по време на пленарните заседания и тези на комисиите – убеден е социологът от агенция „Галъп“ Първан Симеонов. Що се отнася до удара от страна на САЩ върху Делян Пеевски като фактор в политическия живот в страната, г-н Симеонов обобщава:

„Възможно е Пеевски да повлияе повече на ГЕРБ, защото избирателите ще си кажат, че най-вероятно досегашната власт е „сгазила лука“ и затова ще „си го отнесе“. Разбира се, ГЕРБ има един от своите вечни козове – могат спокойно да кажат, че споменатите от САЩ лица като Васил Божков и Александър Манолев, вече са погнати от самите тях.“

Необходимостта да се състави стабилно мнозинство, което да подкрепи сформирането на следващ редовен кабинет, може да се търси и в желанието на досегашния политически модел да устои на сериозната ерозия, допускайки само частичното му разграждане.

„Причината е, че ударените страни, чрез други политически партиии подготвя да не може ефектът на доминото да стигне до края“ – убеден е финансовият анализатор Светозар Гледачев. – „Корупционният ресурс у нас, изчисляван на над 20 милиарда годишно, вече се е разпределил „и се дава на някои от новите партии, не на всички, на някои от новите лидерски партии, само и само да бъдат ударени първата и евентуално втората група от фирми, без да се стига до разкриването на всички свързани фирми и лица“.

Съставил: Йоан Колев по интервюта на Людмила Железова, Силвия Великова

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев и Александър ван дер Белен ще обсъдят пандемията и Западните Балкани

На 26 юли българският президент Румен Радев ще направи работно посещение в Залцбург по покана на президента на Австрия Александер ван дер Белен, съобщи президентската пресслужба. На фокус в разговорите между Румен Радев и Александър ван дер Белен ще..

публикувано на 26.07.21 в 06:10

БСП продължава преговорите с ИТН за кабинет

Ескпертна група на БСП продължава преговорите с „Има такъв народ“, „Изправи се! Ние идваме“ и „Демократична България“ за съставяне на кабинет. Това реши Националният съвет на партията със 120 гласа „за“ и един „против“ . Преговарящите от името на..

публикувано на 25.07.21 в 16:47

ДПС към ИТН: Безусловна подкрепа няма

Повечето от идеите на ДПС и „Има такъв народ“ съвпадат, но безусловна подкрепа няма. Така обобщи консултациите на партията си с "Има такъв народ" за съставяне на кабинет лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „ Няма да предлагаме министри, но персоналният..

публикувано на 25.07.21 в 13:40