Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Присъединяването към Еврозоната и Шенгенското пространство са приоритет за България

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Светлан Стоев представи външнополитическите приоритети на България пред  Дипломатическия корпус. Той открои двата основни приоритета в работата си на поста – организация на изборите зад граница и изпълнение на основните приоритети на България във външната политика, а именно присъединяването към Еврозоната и Шенгенското пространство, както и приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ключов външнополитически приоритет е и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, предаде пресслужбата на МВнР.

България ще продължи да бъде активен, надежден и предсказуем партньор в Европейския съюз и НАТО, потвърди Светлан Стоев. 

Във връзка с предстоящата среща на високо равнище в София в рамките на българското председателство на инициативата „Три морета“, министър Стоев изтъкна, че амбицията на страната ни е да проведе успешна и продуктивна среща и бизнес форум с широко участие на държавни агенции, банки за развитие, компании от региона и частни инвеститори.

„Очакваме и участие на високо ниво от Европейската комисия, САЩ, Международния валутен фонд и други партньори“, каза  Светлан Стоев.

В отношенията си с Русия „България се ръководи от своите национални интереси и международни ангажименти и задължения, произтичащи от членството ни в ЕС и НАТО“, каза външният ни министър. Той заяви, че двустранното сътрудничество може да бъда подобрено на базата на равнопоставен политически диалог.

         

Още от категорията

САЩ очакват ускоряване на процеса на евроинтеграция за Северна Македония

Днес в телефонен разговор президентът Румен Радев и американският държавен секретар Антъни Блинкен обсъдиха стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании,..

публикувано на 11.06.21 в 19:12
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк застана начело на европейските либерали

На своя 41-ви конгрес Партията на европейските либерали АЛДЕ избра с голямо мнозинство българския евродепутат от ДПС Илхан Кючюк за един от двамата си президенти. Предвид продължаващите извънредни обстоятелства, събитието се проведе в хибриден..

публикувано на 11.06.21 в 15:35
Якуб Кулханек (ляво) и Светлан Стоев

България и Чехия интензивно обменят информация за взривовете във Върбетице

Между България и Чехия продължава интензивен обмен на информация по разследването на взривовете във военен склад във Върбетице, където беше замесено името на българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев. Това стана ясно след среща между министъра на..

публикувано на 11.06.21 в 14:50