Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Константинос Власис пред Радио България: Българи и Гърци живеят в мир и се развиват

Снимка: Фейсбук

Пандемията от Covid-19 започна да стихва, а с това се засилиха и международните контакти в гръцкото посолство, което реши да навакса изгубеното време с редица прояви. От 5 до 8 юни в страната ни беше заместник-външният министър на южната ни съседка, отговарящ за гърците в чужбина. Той се срещна със служебния заместник-министър на културата на България Борислава Танева, с преподаватели по гръцки език в български университети, със студенти и ученици, с представители на българо-гръцки дружества и с бизнесмени.

„Независимо дали става дума за каракачани или жители по Черноморието, които помнят гръцките си корени, за бизнесмени, допринасящи за икономическото благоденствие на страната, в която живеят, или за студенти, които се обучават в престижни български университети, гърците от векове присъстват в българския социален живот, каза Константинос Власис в специално интервю за Радио България. Той подчерта, че страната ни е красива и с удоволствие би дошъл отново като турист.

Агапи Йорданова и Константинос Власис

Агапи Йорданова от гръцката редакция на „Радио България“ използва възможността да го попита и какво мисли по актуалната тема за гласуването на българите в чужбина на предстоящите извънредни парламентарни избори на 11 юли:

„Правителството, което представлявам, предложи и беше прието гърците в чужбина да могат да гласуват в посолствата и консулствата ни в държавите, в които живеят – отговаря с пример заместник-министър Власис. - Предложението не беше прието добре, гърците в чужбина не останаха доволни. Защото законът от декември 2019 г. не важи за всички, а само за тези, които през последните 35 години са живели поне 2 години в Гърция и са подавали данъчна декларация. Но трябва да помагаме на всички да гласуват, това е демократично. България предоставя на своите граждани това право и се явява и пример за нас. Също така ние помагаме, колкото можем, други държави да провеждат изборите си в Гърция. Миналата седмица разговарях с посланика на вашата страна Валентин Порязов и поговорихме за начина, по който българските граждани в Гърция ще участват в българските избори на 11 юли. Той ми каза, че е постигнал необходимите споразумения с гръцката държава и с общините, в които живеят българи (б.а. най-много българи има в Атина). Аз на свой ред, като представител на външното министерство на Гърция, го уверих, че ще направим каквото можем, за да съдействаме на изборния процес и ще помогнем, ако възникне нужда“.

Проф. Борислава Танева

Служебният заместник-министър на културата проф. Борислава Танева, един от българските събеседници на Константинос Власис, от години си сътрудничи с гръцки културни институции и артисти. Тя е известна пианистка и преподавател в Музикалната академия и подкрепя българо-гръцкото дружество „Аристотелис“, което с дейността си гради мостове на приятелство между българския и гръцкия народ.

„Бихме искали да превърнем тези мостове в булеварди - каза тя на концерт на българо-гръцко дружество от Созопол, на което присъства заедно с гръцкия си колега Власис. - Със стратегически и тактически ходове можем да развием по-дълбоки и по-здрави връзки на Балканите в духа на принципите на ЕС. Можем, поддържайки и показвайки общото ни културно наследство да допринесем за добруването на европейското ни семейство“ – изтъкна Борислава Танева.

Снимки: БНР и facebook.com/vlasiskostas

Още от категорията

С атрактивни предложения примамват българите в Чикаго за ваксинация

В събота на 12 юни българите в Чикаго ще могат да се ваксинират срещу Covid-19 в центъра “Коперник” от 14.00 до 16.00 часа с храна, музика, безплатен билет за футболен мач на “Чикаго Файър”, съобщиха новините на местната телевизия АВС...

публикувано на 11.06.21 в 13:38