Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живописните платна на Мая Дочева „говорят“ на универсален език

Художничката се завърна в България с ретроспективна изложба

7
Снимка: Гергана Манчева

Изобилието от цветове в родните планини и в градските дворове през всички сезони на годината, тях е събрала в живописните си платна художничката Мая Дочева. Казва, че всяка от картините е израз на някакво преживяване, на човешка емоция, предадена чрез формите и цветовете на природата.

Мая Дочева е художник с богата творческа биография, а наскоро се завърна в България, за да отбележи с изложба своя 70-годишен юбилей. „Живописта й е приятна, без да е краснописна, без да е сладникава, истинска, без да е наподобителна. Нейната живопис идва, да ни напомни някои прости и вечни истини, с които модерната цивилизация, затворена в железобетонните гета на „градския комфорт“, се е разминала“ – пише за нея известният художник Светлин Русев.

Със своя стил художничката Мая Дочевае привлякла вниманието на колекционери от цял свят и нейни картини пътуват към Япония, Кувейт, Германия, Испания, САЩ, Англия, Австрия, Израел и др. Най-силен творчески стимул ѝ дава природата.

Мая Дочева не престава да рисува идиличните си пейзажи дори далеч от родината. През 2019 г. тя предприема пътуване до Англия, където живее със семейството си една от дъщерите ѝ. На Острова открива, че природата, а и хората, ѝ създават комфортна среда за творчество. Така плановете за кратък престой се променят и сега художничката е раздвоена между гостоприемството на англичаните и уюта на собствения дом в България. Още не знае кое ще надделее, но със сигурност знае какво ние българите можем да заимстваме от англичаните:

„Аз съм влюбена в природата. Мислех, че харесвам само България, обаче като отидох в Англия видях, че там има много красиви панорамни гледки и се оказа, че аз харесвам и тревата, дърветата, водата, и снега, и дъжда, просто всичко. Връзката ми със самата земя е това, което ми дава сила. За настоящата юбилейна изложба аз се върнах в България в началото на май. Картините са от дълъг творчески период, не са направени сега. Но самият факт, че искам да покажа платната си тук, е красноречив: аз съм свързана с България. Но се чувствам добре и в Англия. Отношението към мен, възприятието за изкуство е много непосредствено и чувствам уважението на хората там.“

Като художник Мая Дочева е изцяло фокусирана върху природата, но като човек, родител и дори пътешественик тя силно се вълнува от отношенията между хората. Англичаните вече са спечелили симпатиите на българката:

„Те не са студени хора, много рационални са и са малко консервативни, също така много държат на красотата около себе си. И нещо друго, там силно ме впечатли една задача в училище, която моят внук ми показа. Изисква се от децата да изберат един учен и да покажат неговото въздействие върху постиженията на други изследователи. Това е много хубаво, кара децата да търсят, да разсъждават. Много ми се иска българските деца да четат повече книги, защото четеното развива мисълта. Понеже винаги съм обичала природата и винаги съм наблягала на екологията, в Англия ме порази фактът, че те събират разделно всички отпадъци, а отделно на самите опаковки е записано кое, как се рециклира. Е, няма как да не харесвам това английско отношение към природата. Много е приятно, когато някой, без да ме познава, дойде и ме поздрави за картината, която рисувам. Ние, българите, имаме с какво да се гордеем – имаме велики оперни гласове, изключителни артисти, учени в областта на физиката, самолетостроенето и други области. Но дали сме направили филм за тях, за да ги покажем и да ги припомним на света? – пита риторично Мая Дочева и обобщава: – Много искам и ние, като англичаните, да бъдем прагматични и да отсяваме важните за нас неща, а да не обръщаме внимание на дребните и маловажните.“

Снимки: Гергана Манчева и предоставени от Мая Дочева

Галерия

Още от категорията

Да срещнеш Винсент и Рембранд

„Човек трябва да е умирал много пъти, за да рисува по този начин. С право наричат Рембранд магьосник“ – това пише Винсент Ван Гог с възхищение за своя сънародник в едно от писмата си до своя брат Тео. Два века делят двама от най-големите нидерландски..

публикувано на 28.07.21 в 11:10

Измеренията на нощното небе край Крапец

Михаил Минков е астрофотограф и графичен дизайнер, който изследва загадките на нощното небе с фотообектива. Екипът на предаването „Изотопия“ на БНР го предизвика да заснеме не посрещането на Джулай, а изпращането му . Той прие хвърлената ръкавица и..

публикувано на 24.07.21 в 11:15

Красотите на подводния свят представя изложба във Варна

Изложба на открито с подводна фотография може да се види до края на август в творческия квартал на Варна – „Таляна". „Нашата цел е да представим красотата на подводния свят на Черно море и на световния океан", каза в интервю за БНР Мария..

публикувано на 24.07.21 в 05:05