Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Центърът на София се трансформира в „град на виното“

4
Снимка: balkanswine.eu

Специално винено градче в центъра на София, над 1000 вина от 12 балкански държави, разнообразна музикална и кулинарна програма  всичко това очаква посетителите на Десетия Балкански международен фестивал на виното между 17 и 19 юни пред НДК в столицата. Събитието реално започна преди седмица с провеждането на 10-ят Балкански международен винен конкурс в Скопие (Северна Македония), на който бяха отличени най-добрите вина от всяка една страна участник. Еликсирите победители ще могат да бъдат опитани и в София.

Галина Нифору
„И както всяка година, така и тази, успяхме да поканим много известно международно жури с най-висшата титла в света на виното Master of wine, която притежават само 350 души в целия свят разказва Галина Нифору, председател на Балканския международен винен конкурс и фестивал. На специална галавечеря в Скопие обявихме най-доброто вино за всяка държава т.н. призове Best of show. А в София ще обявим големия победител „Най-добро вино на Балканите“ и трофеите в различните категории за най-добро бяло, червено, розе, десертно и пенливо вино, както и наградите на местните сортове.“

Голямата новина от Скопие беше обявяването на новия председател на конкурсното жури за следващите 10 години – това е Игор Лукович от Сърбия, обясни госпожа Нифору. Той заменя досегашния председател Констанинос Лазаракис, който е първият Master of wine на Балканите и ще продължи да бъде почетен председател на Балканския международен винен конкурс. Игор Лукович е винен критик, съдия и журналист от западната ни съседка. Главен редактор е на най-авторитетното списание за винена култура в Сърбия и един от основателите на Салона на виното в Нови Сад. Той ще присъства лично на фестивала в София.

Игор Лукович
„Сръбските медии буквално изригнаха с тази новина, защото е голяма чест техен сънародник на председателства толкова важен и голям международен винен форум. Те го приемат и като признание за голямото развитие на сръбското вино, което е безспорен факт през последните години“ – обясни Галина Нифору.

Друга изненада за Фестивала е една новоучредена награда „Винена личност на Балканите“:

„Тя ще се присъжда на човек, който е допринесъл най-много за представянето на балканското вино по света, за неговото развитие и търговия. Наградата тази година получава Пол Робърт Блом, който от 1964 година работи за популяризирането на виното от региона ни в Холандия и държавите от Западна Европа.“

А колкото до самия Фестивал на виното в столицата, Галина Нифору е категорична, че той ще бъде истински празник за софиянци и гостите на града, но най-вече за сетивата ни.


„Изключително много чуждестранни гости са заявили своето присъствие. Акредитирани са журналисти от Скандинавия, от Западна Европа, от всички Балкански държави. Всички посланици от Балканските страни ще бъдат на откриването, което вече е традиция за фестивала ни. Ще има много интересна и богата музикална програма през всичките три дни. И разбира се, най-важният участник на фестивала ще бъде балканското вино – имаме над 1000 вина, които ще могат да бъдат дегустирани. Много нови изби ще се представят с продукцията си.“


Ковид-пандемията не е подминала и винопроизводството, но за щастие не е засегнала качествата на виното, категорична е Галина Нифору. Реколта 2020 е много добра в повечето балкански държави, обаче има спад в продажбите, което е напълно разбираемо, предвид дългото затваряне на заведения и хотели. Но в кризата оцеляват най-добрите, смята председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на вино Галина Нифору. Според нея с отварянето на заведенията и началото на летния сезон нещата ще се стабилизират, а до една година и ще се нормализират.

Програмата на фестивала можете да видите ТУК.

Снимки: balkanswine.eu, архив

Галерия

Още от категорията

Жълт код за опасни горещини в 16 области на България

Във вторник над страната ще е слънчево със слаб, предимно източен вятър. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са между 32° и 37°.  В София термометърът ще показва до 33° на сянка. Над Черноморието ще има лек бриз,..

публикувано на 26.07.21 в 16:15

Недостигът на медици и медицински сестри – хроничен проблем в здравеопазването

Над 500 медици напускат България годишно. Покрай Ковид кризата и натиска върху здравната система недостигът на здравни работници достигна критична точка. Статистиката е повече от стряскаща – в лечебните заведения недостигат 470 лекари и 26 000..

публикувано на 26.07.21 в 11:01

Добри треньори и родители превръщат деца с увреждания в хора, готови за успех

Боян е дете на 15 години от София, един от онези, които растат и успяват да се справят в живота, въпреки синдрома на Даун. Той е надскочил възможностите на повечето от връстниците си и е неколкократен медалист на Европейските игри за младежи с..

публикувано на 26.07.21 в 10:15