Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва нова процедура за избор на български прокурори в ЕП

Българите могат да подават сигнали на сайта на Европейската прокуратура на български език

Лаура Кьовеши
Снимка: Facebook / @ECinBulgaria

Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, тя служи на европейските граждани, каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, на пресконференция в Дома на Европа в София. „Ще изследваме престъпления с европейски средства, ако щетите са за над 10 млн. евро. Също така ще разследваме измами с ДДС и случаи на корупция. Ние ще разследваме независимо и ще работим за образуване на дела в националните съдилища“, поясни Кьовеши. 

„Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на Европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в ЕС. Всеки сигнал ще бъде разследван“, обеща тя и обясни, че ЕП няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

Кьовеши допълни, че от 14 юни започва нова процедура за избор на български прокурори в Европрокуратурата. Това е било договорено по време на срещите й с българските институции.

„Не съм на посещение в България аз съм си вкъщи, защото ние имаме представителство тук“, каза Лаура Кьовеши на въпрос защо е избрала именно нашата страна за първото си посещение в държава от ЕС.

Още за посещението на Европейския главен прокурор в България – ТУК.Още от категорията

Има ли предпоставка за по-висока избирателна активност на 11 юли

Редовните парламентарни избори през април бяха в разгара на третата ковид вълна в България. Организацията им беше сложна, а активността едва надхвърли 50 % от   имащите право на глас (50.61%). Сега ситуацията в страната ни е различна – под 1.5 %..

публикувано на 14.06.21 в 14:48

Над 80% от кръводарителите у нас са родственици на нуждаещите се

Едва ли има нужда да убеждаваме някого, че дарявайки кръв, ще дари най-ценното – шанс за живот. Днешният ден е посветен на това, да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. Всеки,..

публикувано на 14.06.21 в 11:04

Центърът на София се трансформира в „град на виното“

Специално винено градче в центъра на София, над 1000 вина от 12 балкански държави, разнообразна музикална и кулинарна програма –  всичко това очаква посетителите на Десетия Балкански международен фестивал на виното между 17 и 19 юни пред НДК в..

публикувано на 14.06.21 в 10:35