Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поредното заседание на комисията България – Северна Македония завърши без резултат

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

„Бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме една Съвместна комисия, но от днешната 14-та поред среща започвам да си задавам въпроса, дали наистина е така“. Това заяви на брифинг съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на България и Северна Македония проф. Ангел Димитров след края на срещата. 

Той посочи, че северномакедонската страна категорично е отказала конкретни разговори по конкретни исторически теми. Вместо това тя е предложила общотеоретична рамка за мултиперспективност, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува, както реши каквото и да е историческо събитие. „Разбирате, че такъв подход е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото в историографията на нашата съседна държава“, каза проф. Ангел Димитров. 

Следващата 15-та среща е определена за средата на октомври. 

Още от категорията

Има ли предпоставка за по-висока избирателна активност на 11 юли

Редовните парламентарни избори през април бяха в разгара на третата ковид вълна в България. Организацията им беше сложна, а активността едва надхвърли 50 % от   имащите право на глас (50.61%). Сега ситуацията в страната ни е различна – под 1.5 %..

публикувано на 14.06.21 в 14:48

Над 80% от кръводарителите у нас са родственици на нуждаещите се

Едва ли има нужда да убеждаваме някого, че дарявайки кръв, ще дари най-ценното – шанс за живот. Днешният ден е посветен на това, да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. Всеки,..

публикувано на 14.06.21 в 11:04

Центърът на София се трансформира в „град на виното“

Специално винено градче в центъра на София, над 1000 вина от 12 балкански държави, разнообразна музикална и кулинарна програма –  всичко това очаква посетителите на Десетия Балкански международен фестивал на виното между 17 и 19 юни пред НДК в..

публикувано на 14.06.21 в 10:35