Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всяка трета обществена поръчка нарушава правилата

Снимка: колаж: Яна Михайлова

При една трета от проверените над 1500 обществени поръчки на стойност 1,2 млрд. лв. са установени нарушения, според Института за пазарна икономика, който се е позовавал на Годишния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2020 г. В половината от поръчките нередностите са съществени - неоснователно проведени процедури, поставени условия от страна на възложителите, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите, промяна на цени и срокове за изпълнение чрез анекси към договори за обществени поръчки, невъзложени обществени поръчки при наличието на всички законови основания. Според оценката на експертите през м.г. има спад на опорочените поръчки.

Още от категорията

Програма ще насърчава производството на уникалните български продукти

Национална програма ще насърчава производството и употребата на уникалните за различните райони на България продукти. В работната група за създаването й са включени представители на министерствата на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие,..

публикувано на 01.08.21 в 10:01
Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10