Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Служебният кабинет отчете първия месец от работата си

Снимка: БГНЕС

Колкото повече работим и се заравяме в проблемите, намираме повече от хаос и липса на правила, констатира служебният премиер Стефан Янев при отчета на правителството за първия месец от работата му.

„Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма“, каза Янев като оценка на предишното управление.

По основната задача на правителството – подготовката на парламентарните избори Янев подчерта, че предоставят възможност Централната избирателна комисия да вземе информирано решение за осигуряване безпроблемното протичане на изборния процес. „Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всички 1500 машини, необходими за вота“, обеща Янев. 

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че няма чистка в министерството, а освободените от работа се броят на пръстите на едната му ръка. Рашков обеща, че се задават честни избори и няма да има купуване на гласове.  

Парите от ЕС за България не са застрашени. Още в 2021 г. ще дойдат 13% предфинансиране, след като Еврокомисията одобри Плана за възстановяване и развитие след пандемията. Това заяви вицепремиерът по евросредствата Атанас Пеканов.

Работим с много сериозен екип, за да поканим големи компании като „Гугъл“ и „Амазон“ да дойдат в България. Отделно работим с българския бизнес – да поканят на предстоящата среща в София на инициативата „Три морета“ своите партньори от 12-те страни във формата. Събитието трябва да не е просто снимки и първи запознанства, а да докара реални сделки за българските компании, обеща министърът на икономиката Кирил Петков.

Социалният министър Гълъб Донев заяви, че правителството ще продължи да изплаща по 50 лв. към пенсиите и ще вдигне с 5% доходите на още 1,245 млн. пенсионери. Ще продължат и мерките в подкрепа на бизнеса. Донев отчете и годишен спад на безработицата от 37%, до ниво от 5,4 на сто през юни.

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията, се дължат на недоброто състояние на здравната система и лошото управление на кризата, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Добрата новина е намаляването на заразените и следващата седмица страната може да влезе в зелената зона за ниска опасност от заразяване. Ваксини са осигурени за населението през 2022  и 2023 г., отчете Кацаров.

Съставил: Иво Иванов


Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев и Александър ван дер Белен ще обсъдят пандемията и Западните Балкани

На 26 юли българският президент Румен Радев ще направи работно посещение в Залцбург по покана на президента на Австрия Александер ван дер Белен, съобщи президентската пресслужба. На фокус в разговорите между Румен Радев и Александър ван дер Белен ще..

публикувано на 26.07.21 в 06:10

БСП продължава преговорите с ИТН за кабинет

Ескпертна група на БСП продължава преговорите с „Има такъв народ“, „Изправи се! Ние идваме“ и „Демократична България“ за съставяне на кабинет. Това реши Националният съвет на партията със 120 гласа „за“ и един „против“ . Преговарящите от името на..

публикувано на 25.07.21 в 16:47

ДПС към ИТН: Безусловна подкрепа няма

Повечето от идеите на ДПС и „Има такъв народ“ съвпадат, но безусловна подкрепа няма. Така обобщи консултациите на партията си с "Има такъв народ" за съставяне на кабинет лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „ Няма да предлагаме министри, но персоналният..

публикувано на 25.07.21 в 13:40