Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три мечета бяха спасени в Родопите

Снимка: moew.government.bg

Съдбата на три малки мечета в Родопите развълнува българската общественост. След поредната спасителна акция в района на Смолян, трета поред за десет дни, държавни експерти от региона, отговорни за съхраняването на видовото многообразие обсъдиха на работна среща мерките за предотвратяване на подобни инциденти и опазването на защитения вид.

Още след намирането на първите две малки мечета е извършена проверка на всички издадени разрешителни за лов. Прегледани са и записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити, но няма следи от бракониерство.

По думите на директора на Южноцентрално държавно горско предприятие инж. Здравко Бакалов, в момента кафявата мечка се намира в активен брачен период. Често поведението на мъжките може да доведе до прогонване на малките, за да може женската да се разгони отново. Горските специалисти не са спрели да търсят и други причини, но водещото обяснение за тях си остава биологията на вида.

Не на същото мнение е Владимир Тодоров от Института за биооразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, според когото малките мечета, намерени в Родопите, най-вероятно са загубили майките си заради бракониери. Мнението на всички специалисти е, че без майка малките мечета имат минимален шанс за оцеляване в дивата природа:

"Фактът, че спасяваме вече трето мече от една страна е хубав, защото даваме шанс на тези животни да бъдат опазени, от друга - следва да се анализират причините и да се засили контролът – каза пред БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян Екатерина Гаджева, организатор на срещата между институциите. – След поредната спасителна акция, отново бяха организирани обходи и от нашите специалисти, и от страна на колегите от горските стопанства. До момента не сме намерили убита майка или индикации за борба, кървави следи или нещо конкретно, което да ни доведе до изясняването на обстоятелствата.“

Мечетата, които бяха открити са здрави, на около 4 месечна възраст. Дали обаче са от една майка, може да бъде доказано със ДНК тест. В момента те се намират парка за танцуващи мечки в Белица, след което ще заминат за център за рехабилитация в Гърция. Там ще бъдат хранени по специален начин, без да имат контакти с хора, за да не свързват храната с човек. След около година ще бъдат върнати отново в България, където експертите по биоразнообразие ще ги маркират с нашийници, за да проследяват как се адаптират в природата.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01