Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три мечета бяха спасени в Родопите

Снимка: moew.government.bg

Съдбата на три малки мечета в Родопите развълнува българската общественост. След поредната спасителна акция в района на Смолян, трета поред за десет дни, държавни експерти от региона, отговорни за съхраняването на видовото многообразие обсъдиха на работна среща мерките за предотвратяване на подобни инциденти и опазването на защитения вид.

Още след намирането на първите две малки мечета е извършена проверка на всички издадени разрешителни за лов. Прегледани са и записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити, но няма следи от бракониерство.

По думите на директора на Южноцентрално държавно горско предприятие инж. Здравко Бакалов, в момента кафявата мечка се намира в активен брачен период. Често поведението на мъжките може да доведе до прогонване на малките, за да може женската да се разгони отново. Горските специалисти не са спрели да търсят и други причини, но водещото обяснение за тях си остава биологията на вида.

Не на същото мнение е Владимир Тодоров от Института за биооразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, според когото малките мечета, намерени в Родопите, най-вероятно са загубили майките си заради бракониери. Мнението на всички специалисти е, че без майка малките мечета имат минимален шанс за оцеляване в дивата природа:

"Фактът, че спасяваме вече трето мече от една страна е хубав, защото даваме шанс на тези животни да бъдат опазени, от друга - следва да се анализират причините и да се засили контролът – каза пред БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян Екатерина Гаджева, организатор на срещата между институциите. – След поредната спасителна акция, отново бяха организирани обходи и от нашите специалисти, и от страна на колегите от горските стопанства. До момента не сме намерили убита майка или индикации за борба, кървави следи или нещо конкретно, което да ни доведе до изясняването на обстоятелствата.“

Мечетата, които бяха открити са здрави, на около 4 месечна възраст. Дали обаче са от една майка, може да бъде доказано със ДНК тест. В момента те се намират парка за танцуващи мечки в Белица, след което ще заминат за център за рехабилитация в Гърция. Там ще бъдат хранени по специален начин, без да имат контакти с хора, за да не свързват храната с човек. След около година ще бъдат върнати отново в България, където експертите по биоразнообразие ще ги маркират с нашийници, за да проследяват как се адаптират в природата.

Съставил: Дарина Григорова

Още от категорията

За второ поредно денонощие нараства броят на новозаразените с Covid-19

200 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Положителни са 1,28% от направените 15 641 теста, сочи Единният информационен портал. В 4 области Видин, Габрово, Перник и Разград не са регистрирани нови заболели...

публикувано на 28.07.21 в 08:32

Нови правила за влизане в България от държави в червената зона

От четвъртък, 29 юли 2021 г., българските граждани, лицата с постоянно или продължително пребиваване в България и техните семейства, гражданите на ЕС и Европейското икономическо пространство, сезонните работници и чужденците, които придобиват..

публикувано на 27.07.21 в 19:05

Опасно горещо в цялата страна

В сряда  над България ще е слънчево и горещо. На места в югозападната част от страната ще има временни увеличения на облачността, а в планините - и краткотраен дъжд. Повишението на температурите ще продължи и максималните ще се достигат 35°- 40°. В София..

публикувано на 27.07.21 в 16:15